Koniec Harabina v justícii je skvelá správa, tvrdí VIA IURIS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štefan Harabin
Štefan Harabin skončil vo funkcii predsedu najvyššieho súdu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Je skvelou správou, že Štefan Harabin skončil na čele justície, reagovala na pondelňajší výsledok voľby predsedu najvyššieho súdu advokátka spolupracujúca so združením VIA IURIS Zuzana Čaputová.

Obrazom: V Sobranciach volili šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu

Súdna rada v prvej ani opakovanej voľbe nezvolila nikoho z pôvodne trojice a potom dvojice kandidátov , medzi ktorými bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

„Štefan Harabin stratil vplyv a jednoznačnú podporu, ktorú mal pred piatimi rokmi v súdnej rade. Znamená to zároveň odchod Štefana Harabina z riadiacich funkcií v súdnictve,“ uviedla Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca so združením VIA IURIS.

Ani jeden z neúspešného tria kandidátov Harabin, Bajánková, Ďurišová, nemôže kandidovať v opakovanej voľbe, ktorá bude do 120 dní. Je otázne, či by súčasný predseda najvyššieho súdu Harabin mal šancu na pokračovanie vo funkcii aj za stavu, že by neskôr uspel v prípadných tretích alebo ešte neskorších voľbách.

Obrazom: Aktivisti prišli pred úrad vlády, nechcú zvolenie Harabina

Šéfa NS SR menuje prezident a Ivana Gašparoviča 15. júna vystrieda v úrade Andrej Kiska. Ten sa už vyjadril, že by urobil všetky formálne a neformálne kroky, aby Harabin nebol menovaný. Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna.

Zuzana Ďurišová vypadla zo súboja o post predsedu NS SR už v prvom kole. Bola nominantkou Združenia sudcovia „Za otvorenú justíciu“, ktorého predstavitelia nie sú radi, že ich kandidátka nezvíťazila. „Ale na druhej strane pozitívne vnímame, že druhé voľby otvárajú možnosti nominovať iného vhodného kandidáta, ktorý bude prijateľný a vhodný pre väčšinu sudcov a bude súčasne dôstojným reprezentantom súdnej moci,“ povedala prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJana BajánkováŠtefan HarabinZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Súdna rada SRVia Iuris