Borec berie na vedomie nezvolenie predsedu najvyššieho súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Borec
Minister spravodlivosti Tomáš Borec bude už po druhý raz čeliť odvolávaniu. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec berie na vedomie výsledky voľby Súdnej rady SR, ktorá v pondelok v Sobranciach nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu SR. Ani jeden z trojice kandidátov, Štefan Harabin, Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová, nezískal dostatočný počet hlasov.

Nové voľby do troch mesiacov

Nové voľby sa budú konať do 120 dní. „Informovať o ďalších krokoch by bolo v tomto momente predčasné,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

„Priebeh voľby nového predsedu Najvyššieho súdu SR, ako aj vyjadrenia Štefana Harabina po jeho neúspechu v tejto voľbe ukazujú dnešný žalostný stav slovenskej justície. Potreba celkovej zmeny, teda nielen personálnej, ale aj systémovej, je viac ako nevyhnutná,“ konštatoval predseda KDH Ján Figeľ.

Občania podľa jeho slov potrebujú účinnú spravodlivosť a reálnu vymožiteľnosť práva, nie nedôveryhodnú justíciu. „Politici by si nemali pred týmto problémom zakrývať oči, ale ponúkať riešenia, ktoré situáciu posunú k lepšiemu vývoju. KDH má odvahu prinášať takéto riešenia,“ dodal Figeľ.

Obrazom: V Sobranciach volili šéfa súdnej rady, Harabin neuspel

Treba zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva

Ostatných desať rokov podľa neho ukázalo, že koncentrácia moci a funkcií v rukách jednej osoby nebola nástrojom na pozitívne zmeny v justícii, ale skôr na jej ovládnutie úzkou skupinou ľudí. „Preto aj navrhované oddelenie funkcie predsedu Súdnej rady SR a predsedu Najvyššieho súdu SR pomôže ku konštruktívnemu a serióznemu dialógu medzi jednotlivými orgánmi slovenskej justície. Vyžadovanie odbornej a morálnej spôsobilosti vykonávať funkciu od sudcov menovaných doživotne je ďalším krokom, ktorý bude na prospech dôveryhodnosti celého justičného stavu,“ vysvetlil líder KDH.

Figeľ očakáva, že súdna rada v novej voľbe vyberie takého kandidáta, ktorý bude dôstojným reprezentantom sudcov a zároveň odvážnym iniciátorom potrebných zmien. „Som presvedčený, že na Slovensku máme čestných a zodpovedných sudcov pre výkon najvyššej súdnej funkcie,“ uzavrel Figeľ.

Kadúc sa potešil

Poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca teší výsledok hlasovania súdnej rady v Sobranciach. Pripomenul, že Štefan Harabin, ktorý je verejnosťou vnímaný ako osoba nepatriaca na čelo justície z etického pohľadu, už nemôže v novej voľbe opätovne kandidovať. „Ide o pozitívnu správu pre občanov aj slovenskú justíciu,“ konštatoval člen ústavnoprávneho výboru. „Teraz ostáva veriť, že sa medzi sudcami nájde kandidát, ktorý dokáže súdnu moc dostať na cestu zvyšovania dôveryhodnosti a nie opačne. Rozhodnutie súdnej rady považujem za nádej pre zmenu k lepšiemu. Odvrátila sa hrozba prepadu na samé dno dôveryhodnosti,“ dodal Kadúc.

Členovia súdnej rady podľa neho preukázali zodpovednosť a využili historickú možnosť zmeniť pohľad verejnosti na justíciu k lepšiemu a vydať sa na cestu obnovy dôvery. „Som presvedčený, že všetci, ktorí majú záujem budovať právny štát založený na spravodlivosti bez ohľadu na politický či iný prospech, by mali členom súdnej rady, ktorí sa za zmenu svojím hlasovaním vyjadrili, prejaviť úctu k ich odvahe a statočnosti. Ďakujem sudcom za zodpovednú a treba povedať, že aj odvážnu voľbu v týchto ťažkých časoch našej spravodlivosti,“ uzavrel poslanec za OĽaNO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľJana BajánkováMiroslav KadúcŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR