Prezident Gašparovič absolvoval poslednú návštevu v Poľsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komorowski a Gašparovič
Hlavy štátov: Komorowski (v pravo) a Gašparovič (v ľavo) Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič začal oficiálnu rozlúčkovú návštevu Poľskej republiky stretnutím s poľským prezidentom Bronislawom Komorowskim. „Také dobré vzťahy medzi SR a Poľskom, ale aj medzi obyvateľmi našich krajín, ešte nikdy neboli,“ povedal v úvode rokovaní náš najvyšší predstaviteľ.

Ako dodal, jeho priateľské osobné vzťahy s poľským partnerom verne odrážajú strategický význam našich bilaterálnych vzťahov pre pokoj a stabilitu v strednej Európe. Ivan Gašparovič je presvedčený, že nadštandardná slovensko-poľská spolupráca je základom pre fungovanie Visegrádskej štvorky. Hostiteľ poďakoval Gašparovičovi za jeho prínos k dvojstranným vzťahom s Poľskom počas jeho desaťročného pôsobenia vo funkcii slovenského prezidenta.

Obaja prezidenti majú záujem pomôcť Ukrajine

Komorowski za významnú časť spolupráce považuje dokončenie cestného prepojenia medzi našimi krajinami. Za potešujúce označil dokončenie diaľničného úseku Zwardoň – Skalité. Prezidenti vyzdvihli aj úroveň a rozvoj cezhraničnej spolupráce. Poľsko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom SR s celkovým obratom 8,1 miliardy eur.

Hlavy štátov sa v rozhovore venovali aj vývoju na Ukrajine. Podľa Gašparoviča „situácia na Ukrajine ukazuje, že staré bezpečnostné hrozby nie sú minulosťou“. Aj preto Gašparovič vyslovil súhlas s generálnym tajomníkom NATO, že nadchádzajúci summit Severoatlantickej aliancie vo Walese bude musieť riešiť aj otázky, ako zvýšiť naše obranné spôsobilosti, ako zvýšiť bojovú pripravenosť našich vojsk a ako posilniť transatlantickú väzbu.

Obaja predstavitelia sa zhodli v tom, že Ukrajina bude potrebovať upokojenie politickej situácie. Podľa Gašparoviča „všetky prípady násilia na Ukrajine musia byť nezávisle vyšetrené“. Pripomenul, že Ukrajina by sa mala uberať cestou decentralizácie a mala by sa sústrediť aj na rozsiahle hospodárske reformy, ktoré sú nevyhnutné.

Bronislaw Komorowski zdôraznil význam blížiacich sa volieb ukrajinského prezidenta. „Je šanca, že tieto voľby budú prameňom stabilizácie Ukrajiny“. Slovenský prezident potvrdil záujem pomôcť Ukrajine vo všetkých oblastiach.

Prepojenia medzi krajinami treba udržať

Ako pripomenul, prvým krokom bol podpis memoranda o reverznom toku plynu na Ukrajinu. „Kríza na Ukrajine a správanie sa Ruska nás utvrdzuje v nevyhnutnosti diverzifikácie energetických zdrojov. Energetické prepojenia s Poľskom sú pre nás strategické,“ zdôraznil Gašparovič.

Bronislaw Komorowski pripomenul záujem Poľska o organizáciu zimných olympijských hier v Krakove a regióne Tatier. Podľa Ivana Gašparoviča „spoločná organizácia olympijských hier by mala pre naše krajiny viac pozitív a preto slovenská strana túto myšlienku podporuje“.

Agentúru SITA informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiIvan GašparovičMarek Trubač