Nového šéfa najvyššieho súdu už Gašparovič menovať nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyssi
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič už nebude menovať nového predsedu Najvyššieho súdu SR. Nestane sa tak ani v prípade, ak by nejaký kandidát zvíťazil v nadchádzajúcej novej voľbe, ktorá musí nasledovať po nezvolení žiadneho kandidáta v prvej i opakovanej voľbe.

V čase novej voľby totiž už Gašparovič nebude hlavou štátu. Nová voľba predsedu NS SR bude podľa zákona najneskôr do 120 dní od opakovanej voľby (bola 19. mája), pričom deň a čas konania volieb vyhlasuje predseda súdnej rady najneskôr 45 dní pred ich konaním.

Podľa týchto pravidiel musí Harabin vyhlásiť voľby na termín medzi štvrtkom 3. júla (len v prípade, ak by voľbu vyhlásil ešte dnes do polnoci) a utorkom 16. septembra. Spomínaný prvý možný termín novej voľby predsedu NS SR teda bude v čase, keď už Gašparovič nebude prezidentom – 15. júna ho vystrieda v úrade Andrej Kiska.

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu pritom Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna a dovtedy sa meno jeho nástupcu už nedozvieme. On sám v úrade s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať nebude a v najbližšej, teda novej voľbe ani kandidovať nemôže. Spolu s Janou Bajánkovou a Zuzanou Ďurišovou patrí do trojice kandidátov, ktorí neuspeli v prvej a opakovanej voľbe v pondelok večer v Sobranciach.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Na novej voľbe sa nemôžu zúčastniť kandidáti, o ktorých sa už hlasovalo v predchádzajúcich voľbách. Harabin, Bajánková a Ďurišová by teda mohli kandidovať až v prípadnej tretej alebo neskoršej voľbe, ak by v novej voľbe súdna rada opäť nikoho nezvolila. V prípade, že by Harabin uspel v tretej alebo neskoršej voľbe, tak by sa do čela NS SR aj tak pravdepodobne nevrátil. Zvolený prezident Andrej Kiska sa pred časom vyjadril, že by urobil všetky formálne a neformálne kroky, aby Harabin nebol menovaný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR