Prezident sa s Kiskom nestretne aj preto, že mu napísal mail

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Končiaci prezident Ivan Gašparovič našiel niekoľko argumentov, prečo sa nestretnúť s Andrejom Kiskom. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa nepáčilo, že ho zvolený prezident Andrej Kiska po voľbách žiadal o stretnutie e-mailom. Súčasný prezident to v rozhovore pre agentúru SITA uviedol ako jeden z dôvodov, pre ktoré sa s Kiskom odmietol osobne stretnúť.

„Neviem, či je to obvyklé, aby úradujúceho prezidenta žiadali o stretnutie e-mailom, myslím, že to nikde vo svete nie je, i keď neskôr prišiel aj list,“ povedal Gašparovič. Prezident dostal 10. apríla od Andreja Kisku najskôr e-mail s fotokópiou listu, v ktorom ho Kiska o stretnutie žiadal, v priebehu toho istého dňa do kancelárie hlavy štátu doručili aj list.

Ani Bush sa vraj nestretol s Obamom

Prezident Gašparovič tiež tvrdí, že stretnutia úradujúcich prezidentov s ich nástupcami nie sú vo svete bežné. „Ktorí prezidenti vo svete sa po voľbách takto stretli? Ja si nepamätám, že by sa Bush stretol s Obamom alebo že by sa stretol Chirac so Sarkozym či Sarkozy s Hollandom. To nie je nejaké obligo, že sa to musí,“ dodal.

Hlave štátu tiež prekážalo, že Andrej Kiska s ním po voľbách komunikoval cez médiá o tom, čo môže a čo nie. „To nemá obdobu,“ poznamenal. Gašparovič však pripomenul, že je pripravený sa s Kiskom v budúcnosti stretnúť.

Prezident neuviedol žiaden termín

Prezident Ivan Gašparovič odpovedal Andrejovi Kiskovi na jeho žiadosť o stretnutie začiatkom mája. Obsah listu v médiách nezverejnil, urobil tak až Kiska. V liste Gašparovič svojho nástupcu ubezpečil, že Kancelária prezidenta Slovenskej republiky urobí všetko potrebné, aby po inaugurácii v polovici júna prevzal úrad, ktorý bude plynulo a kontinuálne plniť svoje povinnosti.

Úradujúci prezident neuviedol v liste žiadny termín stretnutia s Kiskom, neformálne stretnutie pred inauguráciou nevylúčil. „V tejto fáze Vašej prípravy nevidím nutnosť osobne meritórne posudzovať politické otázky, o ktorých priebežne informujete prostredníctvom médií,“ odpísal svojmu nástupcovi v prezidentskom kresle.

Andrej Kiska sa prezidentom stane 15. júna.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan Gašparovič