Smer by mal v europarlamente sedem kresiel, šesť strán jedno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) konali začiatkom mája, Slovensko by v ňom zastupovalo sedem poslancov za stranu Smer-SD, pričom jedného poslanca by do europarlamentu poslali strany KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a koalícia NOVA, KDS a OKS. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý robili od 6. do 13. mája na reprezentatívnej vzorke 1 037 respondentov. Agentúru SITA informoval šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

Účasť sa ukazuje ako veľmi nízka

Podľa prieskumu by Smeru-SD získal podporu 37 percent, nasleduje KDH so ziskom 9,1 percenta a hnutie OĽaNO 7,3 percenta. Kandidátov strany Most-Híd by volilo 6,4 percenta respondentov, SDKÚ-DS by skončila s 5,9 percentnou podporou. Volebná koalícia NOVA, KDS a OKS by mala 5,6 percenta hlasov a strana SaS 5,1 percenta.

„Pokiaľ ide o samotné preferencie jednotlivých politických strán a hnutí, je veľmi zložité ich odhadovať, pretože miera účasti vo voľbách sa ukazuje ako veľmi nízka, čo znamená, že relatívne malý počet respondentov vo výskume odpovedal na otázku – komu dajú v týchto voľbách svoj hlas,“ uviedol Slosiarik. Ako dodal, preferencie sú preto zaťažené vyššou štatistickou chybou.

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

Pätnásť percent chce ísť voliť

Pri výpočte preferencií použili odpovede len tých respondentov, ktorí povedali, že určite alebo pravdepodobne pôjdu voliť, čo bolo spolu 38,2 percenta všetkých respondentov. Z týchto 38,2 percenta respondentov 6,1 percenta ešte nevie, koho bude voliť, respektíve nechceli odpovedať. Ostatných 32,1 percenta respondentov rozdelilo svoje preferencie medzi všetky 29 kandidujúcich strán a hnutí, ktoré im anketári predložili na zozname.

Približne pätnásť percent respondentov v prieskume uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbách do europarlamentu. Ďalšia necelá štvrtina opýtaných (23,4 percenta) deklarovala, že sa pravdepodobne zúčastnia na týchto voľbách. Svoju účasť na voľbách rozhodne vylúčila viac ako pätina (21,9 percenta) opýtaných a ďalšia viac ako desatina respondentov (13,3 percenta) sa na nich pravdepodobne nezúčastní.

Ďalšia viac ako pätina (21,4 percenta) respondentov uviedla, že nie sú si istí, či pôjdu voliť a niečo cez päť percent opýtaných zvolilo vyhýbavú odpoveď, že nevie. „Agentúra Focus odhaduje, že miera účasti v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (24. mája), sa na základe momentálnych deklarácií respondentov, pokiaľ ide o ich zámer zúčastniť sa na týchto voľbách a na základe predchádzajúcich skúseností agentúry s obdobnými odhadmi, bude pohybovať v intervale 16 až 21 percent,“ skonštatoval Slosiarik.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Končí sa predvolebná kampaň

Politické subjekty – strany aj koalície, ktoré sa uchádzajú v sobotu o hlasy voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu majú v stredu posledný deň na ich oslovovanie. Vo štvrtok o 7:00, teda presne 48 hodín pred začiatkom volieb sa začne volebné moratórium, ktoré platí aj v deň volieb do 24:00.

Podľa zákona počas trvania volebného moratória je zakázané vysielať alebo zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách alebo koalíciách v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom v rozhlasovom vysielaní a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí.

V deň volieb je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov, povedala pre agentúru SITA zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová. Zdôraznila, že volebné komisie – okrskové a aj obvodné sa nemôžu vyjadrovať o priebehu voľby, teda ani o počte voličov.

Výsledky budú známe v nedeľu večer

Oficiálne výsledky volieb zverejní ÚVK v nedeľu o 23:00. „Skôr tieto výsledky zverejniť nemôže žiadny členský štát, aby sa nenarušil priebeh volieb v tých štátoch, kde sa ešte hlasuje,“ zdôraznil pre agentúru SITA riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Podľa zákona o voľbách do EP platného na Slovensku sa moratórium u nás skončí o 24:00 v sobotu, doplnila pre SITA zapisovateľka ÚVK pre voľby do EP Eva Chmelová.

Podľa Hajšela do uzavretia poslednej volebnej miestnosti v nedeľu v noci v poslednom členskom štáte únie, v tomto prípade v Taliansku, nemôžu byť zverejňované žiadne oficiálne výsledky, ani čiastkové oficiálne výsledky. V tých krajinách, v ktorých sa uskutočnia takzvané odhady, exit polls (ankety s voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností), či rôzne iné prieskumy, tak tieto prieskumy alebo odhady zverejňované byť môžu. Na Slovensku sú prieskumy vo volebný deň zakázané.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SMER-SD