Dobermanny budú súťažiť na majstrovstvách sveta v Lozorne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Doberman pes psy sutaz psov
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Na futbalovom štadióne v Lozorne sa v dňoch 23. až 25. mája uskutočnia Majstrovstvá sveta vo výkone dobermannov, ktorých organizátorom je Dobermann klub Slovenskej republiky. Spolu s majstrovstvami sa uskutoční aj Svetová výstava dobermannov a Kongres. Majstrovstvá sveta vo výkone dobermannov sa na Slovensku konali už aj v rokoch 2004, 2007 a 2010.

Na tohtoročnom šampionáte sa zúčastní celkovo 44 pretekárov z 13 krajín sveta, ktorí budú súťažiť v troch disciplínach: pachové práce (v okolí Lozorna a Kamenného mlyna každý pes približne na 600-krokovej vzdialenosti musí predpísaným spôsobom nájsť a označiť tri predmety položené šlapačom), poslušnosť (obsahuje cviky ako chôdza pri nohe, odloženia psa v sede, v ľahu, v stoji, aport činky, vysielanie psa a dlhodobé odloženie) a obrana (obsahuje vyhľadanie, vyštekanie a vystavenie figuranta, útek figuranta, stráženie, doprovod, či tzv. kontrolný výkon – zadržanie figuranta na diaľku).

Slovensko má zatiaľ troch majstrov sveta vo výkone dobermannov. Dezider Castiglione uspel v roku 1997 s Britou Egra, Pavel Tamáši s Herou Nuova Dolce Vita v roku 1999 a Ján Škultéty s Afrou v roku 2007.

Informácie agentúre SITA poskytla tajomníčka Dobermann klubu Slovenskej republiky Alica Freyer.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia