Bývalý hokejista Rusnák urážal v bare Maďarky, vyvolal bitku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dárius Rusnák
Bývalý hokejista Dárius Rusnák údajne vyháňal ženy z podniku za to, že hovorili po maďarsky. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Vedúci oddelenia styku s verejnosťou v Kancelárii prezidenta SR Dárius Rusnák sa pre bitku v bratislavskom podniku nechystá odísť zo svojej funkcie. „Nemyslím si, že za toto by som mal byť nejako diskvalifikovaný,“ povedal vo štvrtok agentúre SITA bývalý hokejista Rusnák, ktorý podľa denníka Sme vyháňal ženy z podniku za to, že hovorili po maďarsky.

Prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa v stredu vrátil z rozlúčkovej návštevy Poľska, s ním o potýčke ešte nehovoril. Rusnák však počíta s tým, že v kancelárii prezidenta možno skončí, keď sa novou hlavou štátu stane Andrej Kiska.

Incident Rusnáka podľa jeho slov veľmi mrzí. „Vždy, keď niekto pozerá hokej, prežíva veľké emócie a jeden z mojich priateľov zareagoval veľmi nevhodne,“ vysvetlil Rusnák. V bare sledovali hokejový zápas medzi Dánskom a Francúzskom, od výsledku ktorého závisel ďalší osud slovenských hokejistov na svetovom šampionáte. Rusnák tvrdí, že on konflikt nezačal, cíti však spoluzodpovednosť. Ženám, na ktoré slovne zaútočili, sa chce zamestnanec kancelárie prezidenta ospravedlniť.

Ženám hrubo vynadal, ich ‚ochrancov‘ muži mlátili na zemi

Polícia prípad rieši ako výtržníctvo. Po skončení hokejového zápasu ostali v pondelok večer v podniku Prezidentka neďaleko Prezidentského paláca len dve mladé ženy, dvojica starších mužov a dvaja mladíci. „Sedeli sme so sestrou na káve a zhovárali sme sa po maďarsky,“ opisovala Sme 31-ročná Bratislavčanka, ktorá si z obáv zo šikany nepriala zverejniť meno.

Starší páni ich konverzáciu počuli a jeden z nich sa po anglicky spýtal, odkiaľ sú. „Z Bratislavy,“ odpovedali v angličtine mužovi, ktorý bol vraj pod vplyvom alkoholu. Nasledovala otázka, akým jazykom spolu hovoria. Odvetili, že po maďarsky, keďže sú Maďarky. To vraj muža rozzúrilo. „Vy….é Maďarky,“ kričal podľa mladej ženy. Vravel, že pokiaľ nezačnú hovoriť po slovensky, mali by okamžite vypadnúť z podniku. Na incident upozornil denník Új Szó, ktorému sa šokovaná mladá žena ozvala.

Napadnutá žena Sme opisovala, ako sa ich počas vyčíňania zastala dvojica mladíkov, ktorí tam sedeli. Slušne ho vraj upozornili na nevhodnosť jeho správania. Starší muži ich za to fyzicky napadli. Jedného z mladíkov mlátili na zemi spoločne. Mali fyzickú prevahu, keďže chlapec mal podľa Bratislavčanky „tak 50 kíl“.

Rusnák je vedúci oddelenia styku s verejnosťou prezidentskej kancelárie

Keď mladé ženy z podniku vybehli, zavolali políciu. Policajti prišli asi o desať minút a všetkých legitimovali. Podľa ženy boli veľmi slušní. Až pri kontrole dokladov zistili, že muž, ktorý celý incident rozpútal, je vedúci oddelenia styku s verejnosťou prezidentskej kancelárie Dárius Rusnák.

Rusnák v stredu Sme povedal, že môže hovoriť až o pol hodiny. Potom už mobil nezdvíhal. Új Szó najprv tvrdil, že v Prezidentke nebol. „Počúvajte, ja vôbec neviem, o čom vy rozprávate, absolútne. Ja som nikde nebol včera. O čom to rozprávate takéto veci?“ Potom však priznal, že v podniku bol.

Prípad vyšetrujú ako výtržníctvo, za čo hrozia až tri roky väzenia. „V súčasnosti sa vykonávajú všetky potrebné úkony dôležité na objasnenie veci. Totožnosť osôb zúčastnených na incidente je polícii známa,“ napísala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Hovorca Trubač sa Rusnáka zastal

Obe ženy vypovedali v utorok. „Aj keď sa incident mal uskutočniť mimo pracovného času, takéto konanie považujeme za neprijateľné,“ odpísal SME hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač, podľa ktorého „takéto správanie nie je pánovi Rusnákovi vlastné“. Pokiaľ sa preukáže jeho vina, vyvodia voči nemu dôsledky.

Keď Rusnák nastúpil ku Gašparovičovi, prevalilo sa, že na začiatku hokejovej kariéry bol agentom ŠtB s krycím menom Daro. Denník Sme uvádza, že problémy so sebakontrolou mal aj Gašparovič, ktorý na hokejovom štadióne vrazil lakťom do premiérky Ivety Radičovej s vetou „nezavadzajte tu“. Trubač vtedy incident označil za žart. „Bolo to absolútne vtipné.“

Autor knihy o Gašparovičovi a jeho priateľ Drahoslav Machala zasa na pošte zmlátil básnika Tomáša Janovica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDárius RusnákDrahoslav MachalaIvan GašparovičMarek Trubač