Ukrajinského prezidenta budú voliť v Prešove a Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
ilustračné foto Foto: SITA/AP

PREŠOV 22. mája (WEBNOVINY) – V nedeľu 25. mája si Ukrajinci budú voliť v mimoriadnych voľbách hlavu štátu. Na prezidentských voľbách sa môžu zúčastniť aj v zahraničí v 114 volebných okrskoch pri veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch Ukrajiny.

Ukrajinskí občania môžu voliť aj na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove na Plzenskej ulici číslo 11. Ide o Ukrajincov, ktorí žijú na Slovensku alebo sa tu dočasne zdržiavajú.

Ako vo štvrtok uviedla pre agentúru SITA konzulka Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove Oksana Liščyšyn, na konzuláte majú na voľby pripravené dve miestnosti. Občania Ukrajiny na Slovensku volia len s cestovným pasom. Na voľby sa do konzulárneho registra nahlásilo 1 653 voličov, konečný termín bol 19. mája. Voľby budú od 8:00 do 20:00.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Volebnú komisiu tvorí 14 členov. Prenosné urny nemajú, každý, kto chce voliť, musí prísť osobne. V Prešove volia občania Ukrajiny žijúci v troch krajoch – Košickom, Banskobystrickom a Prešovskom. „Predchádzajúce voľby v Prešove ukázali, že nie je aktívna účasť občanov Ukrajiny. Tentoraz sú naše očakávania oveľa vyššie vzhľadom na politickú situáciu na Ukrajine,“ uviedla konzulka. Na prezidentských voľbách sa naposledy zúčastnilo v Prešove 80 Ukrajincov.

Ukrajinci na Slovensku môžu voliť aj na Veľvyslanectve Ukrajiny v Bratislave so sídlom na Radvanskej ulici 35. Na voľby sa tu zaregistrovalo okolo 800 voličov. Naposledy využilo svoju možnosť voliť okolo 100 Ukrajincov. V nedeľňajších voľbách sa o post prezidenta Ukrajiny uchádza 21 kandidátov.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia