Plot pri ambasáde USA ostane ešte dva roky, možno aj dlhšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Velvyslanectvo
Budova Veľvyslanectva USA ešte pred osadením vysokého plotu, ktorý sa stal predmetom diskusií. (ilustračné foto) Foto: SITA/Veľvyslanectvo USA

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Bezpečnostné opatrenia okolo amerického veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave by mohli ostať až dovtedy, kým si ambasáda nepostaví novú budovu.

Svoj zámer presťahovať sa z terajšieho sídla na Hviezdoslavovom námestí ambasáda už avizovala, stavba novej budovy však môže trvať roky. Nájom na mestské pozemky, kde dnes stoja bezpečnostné zábrany ambasády, bratislavskí mestskí poslanci predĺžili ešte do augusta 2016. Sú však ochotní v nájme pokračovať aj dlhšie, ak ambasáda preukáže vzťah k novej budove či pozemku, na ktorom bude nová budova stáť. Ošetrené to bude v dodatku k nájomnej zmluve.

Američania požiadali o predĺženie a vyhoveli im

Pôvodne mali mať Američania pozemok na Hviezdoslavovom námestí, kde stoja bezpečnostné zábrany, prenajatý do februára 2015. Radnicu však požiadali o ďalších osemnásť mesiacov, s čím mestskí poslanci vo štvrtok súhlasili. Dali si však niekoľko podmienok, jednou z nich je napríklad to, že spoza bezpečnostného plota zmiznú parkovacie miesta.

O predĺžení nájmu pre americkú ambasádu mestský parlament rokoval už v marci. Vtedy sa však návrh viacerým poslancom nepozdával, na Hviezdoslavovom námestí by už najradšej bezpečnostné opatrenia nevideli. Už vtedy padol návrh, že americká ambasáda bude musieť plot odstrániť alebo si nájsť vhodnejšie miesto pre svoje sídlo. Problém malo vyriešiť spoločné stretnutie vedenia Bratislavy, zástupcov americkej ambasády, mestských poslancov i zástupcu Starého Mesta.

Po ňom ambasáda vyhodnotila svoje možnosti a nakoniec sa rozhodli, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu. To však môže trvať ešte roky, mestskí poslanci sú preto ochotní im nájom predĺžiť aj na dlhšie obdobie, do polovice augusta 2016 však bude musieť ambasáda preukázať vzťah k novej budove či pozemkom, kde bude nová budova stáť.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ambasáda chce viac bezpečnosti

Americká ambasáda sa rozhodla postaviť novú budovu preto, že súčasné sídlo nespĺňa pre nich potrebné bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete. Nová budova má poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov ako aj pre 6 500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo navštevujú každý rok.

Výstavba nového veľvyslanectva v Bratislave by mala podľa ambasády potrvať päť až šesť rokov. Prvý krok – nájsť a kúpiť vhodný pozemok – obvykle trvá dva roky a viac. Po kúpení pozemku sa dá vypracovať návrh a začne sa výstavba, čo obvykle trvá ďalších tri až päť rokov. V najbližších mesiacoch vyšle Ministerstvo zahraničných vecí USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia