Gašparovič: Kiska bez pomoci nepochopí svoje postavenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Dosluhujúci prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič už naznačil, kto by mal byť podľa neho jeho nasledovníkom. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Ak sa budúci prezident Andrej Kiska neobklopí ľuďmi, ktorí rozumejú politike, nepochopí, o čom je funkcia najvyššieho predstaviteľa štátu.

V rozhovore pre agentúru SITA to povedal dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič. „Pán Kiska bude potrebovať ľudí, ktorí rozumejú politike. Nechcem tým povedať, že Andrej Kiska nepríde do pozície, keď pochopí postavenie prezidenta, ale určite mu budú musieť k tomu pomôcť,“ uviedla hlava štátu.

Gašparovič má pochybnosti o Kiskových predvolebných výrokoch, podľa ktorých chce byť protiváhou vláde. „V prvom rade musí byť tým, kto musí vládu a parlament pochopiť, a vtedy, keď bude mať iný názor, bude musieť hľadať kompromisy a nie postaviť sa na zadné nohy, to by bolo veľmi zlé,“ myslí si úradujúci prezident.

Okrem hľadania kompromisov bude musieť Kiska podľa Gašparoviča vždy hľadať správne postoje v zahraničnej politike. „Zahraničná politika je v súčasnej dobe veľmi citlivá, reaguje na každý zlý výrok,“ hovorí hlava štátu.

Gašparovič už pred druhým kolom prezidentských volieb tvrdil, že by bolo hazardom mať hlavu štátu bez skúseností v oblasti zahraničnej politiky. Zdôrazňoval tiež, že permanentný súboj hlavy štátu s vlastnou vládou nemôže krajine prospieť. „To, čo som povedal pred voľbami, potvrdzujem aj teraz,“ povedal prezident pre agentúru SITA.

Andrejovi Kiskovi Gašparovič praje, aby v prezidentskom kresle nemusel zažívať také ťažké chvíle, aké mal on, napríklad pri páde vlády Ivety Radičovej. „Za môjho prezidentovania to nebola prvá vláda, ktorá skončila predčasne. Prezidentský palác bol počas môjho fungovania v permanentnej pracovnej teplote pri hľadaní kompromisov. Takže bude to záležať len na osobe prezidenta, do akej miery bude schopný komunikovať a hľadať riešenia,“ ukončil Gašparovič.

Andrej Kiska sa novým prezidentom stane 15. júna.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan Gašparovič