Daniarka od Salmanovovcov podľa jej slov zasponzorovala Smer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Predseda okresnej organizácie strany Smer-SD v Dunajskej Strede Štefan Radics požiadal o dočasné pozastavenie členstva v strane. Jeho meno spomenula vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľom bývalá šéfka Daňového úradu v Šamoríne Mária Z. – podľa vlastných slov mu odovzdala 33 tisíc eur ako sponzoring pre stranu Smer-SD za to, aby sa stala šéfkou tohto úradu.

Do funkcie sa napokon aj dostala. „Aj keď útok zo strany osoby obvinenej zo závažných trestných činov voči mne kategoricky odmietam ako nepravdivý, nechcem, aby moje meno bolo zneužívané proti Smeru-SD v eurokampani a preto som sa rozhodol požiadať o dočasné pozastavenie členstva v strane až do verdiktu orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol Radics v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

Robert Fico chce aby sa kauza vyšetrila

Mária Z. tvrdenie o peniazoch pre stranu, aby získala funkciu, uviedla v lete 2013 na policajnom výsluchu. Vo štvrtok ich zopakovala aj v súdnom procese na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, ale nespomenula konkrétne meno, komu ich dala, len stranu. Mária Z. na súde tvrdila, že spomínané peniaze jej dal obžalovaný podnikateľ Sergej Salmanov, ktorý čelí spolu so synom Alexandrom obžalobe z podplácania pri nadmerných odpočtoch DPH.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je za to, aby orgány činné v trestnom konaní tvrdenia Márie Z. prešetrili. „Ak to tvrdí a naďalej v tom pokračuje, tak ja som za to, aby to orgány v trestnom konaní prešetrili a pokiaľ by sa preukázalo, že niekto zneužil či už meno strany alebo svoju funkciu, tak sa s ním veľmi rýchlo rozlúčime a zablahoželáme vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, keď takéhoto človeka pošlú do väzenia. Bodka. Ja s týmto nemám absolútne žiadny problém,“ vyhlásil v piatok Fico po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady o problematike plynu.

Obvinený človek prináša všelijaké informácie, tvrdí Fico

Premiér Fico poukázal na to, že aj Mária Z. je obvinená. Jej prípad riešia v samostatnom konaní. Práve ona mala podľa žalobcu dohodu s podnikateľom Sergejom Salmanovom, že bude dostávať desiatok z nadmerných odpočtov DPH pre firmy podnikateľa za to, že ho bude informovať o dožiadaniach iných úradov, colníkov, prípadne polície, o daňových kontrolách a zabezpečí bezproblémové vyplatenie daňových odpočtov.

„Hovoríme o človeku, ktorý je obvinený zo závažného trestného činu. Tento človek je obvinený, pretože mal byť dohodnutý s mafiou a mal mafii pomáhať pri vratkách DPH. Ak je niekto obvinený zo závažného trestného činu, zväčša pod tlakom prináša všelijaké informácie,“ uviedol Fico.

Video: Podnikateľov Salmanovovcov zachytilo pri čine video

https://www.youtube.com/watch?v=ypQSYlHqQdc

Premiér pripomenul, že polícia už predčasom tento prípad odmietla. „Ak si dobre pamätáte, toto obvinenie, ktoré vzniesla pani, bolo políciou už niekoľkokrát preskúmané a toto bolo aj označené za neexistujúce a vymyslené,“ pripomenul Fico. Týždenník Plus 7 dní zverejnil časť výpovede daniarky z leta 2013, v ktorej hovorila, že obálku s peniazmi ako sponzoring odovzdala predsedovi okresnej organizácie Smeru v Dunajskej Strede Štefanovi Radicsovi.

Podľa týždenníka prokurátor v novembri 2013 dal pokyn vyšetrovateľovi, aby objasnil okolnosti, ktoré daniarka vo výpovedi spomenula. V marci tohto roku uložil vyšetrovateľovi, aby doplnil dokazovanie o ďalšie skutočnosti. Koncom apríla policajný vyšetrovateľ vec odmietol ako neopodstatnenú. Krátko po vydaní spomínaného článku špeciálna prokuratúra informovala, že prokurátor nariadil, aby polícia začala trestné stíhanie vo veci. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zároveň zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o odmietnutí veci.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoSalmanovovci