Ruský vicepremiér má zákaz do Únie, Gašparovič by ho prijal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gasparovic
Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol z mnohých žiadostí vypočuť len jednu - muža, ktorý mal zákaz šoférovať. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič by nevidel problém v tom, aby na návštevu Slovenska prišiel ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý je na sankčnom zozname EÚ a do krajín Únie má zakázané vycestovať.

Hlava štátu to povedala v rozhovore pre agentúru SITA. Rogozin mal v júni prísť na Slovensko, aby sa zúčastnil na zasadnutí slovensko-ruskej medzivládnej komisie.

Vicepremiér Dmitrij Rogozin komisii predsedá spolu s naším ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Šéf slovenskej diplomacie však už avizoval, že plánované zasadnutie odložili.

„Pozrite, bude oslava vylodenia v Normandii, kde francúzsky prezident pozýva prezidentov štátov, ktorí v rámci druhej svetovej vojne participovali na porážke fašizmu. A na toto stretnutie je pozvaný aj prezident Ruskej federácie. Prezident Putin môže poveriť povedzme Naryškina (predseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej J. Naryškin, pozn. red.). Myslíte, že by ho francúzsky prezident neprijal? Ja myslím, že áno,“ vysvetlil svoj postoj Gašparovič.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prezident je presvedčený, že návšteva Rogozina by reputácii Slovenska neuškodila. „Nestali by sme sa menej spoľahlivými. Teoreticky pre takéto stretnutie by sme mohli mať výnimku,“ ukončil.

Na zrušenie zasadnutia komisie vyzývala ministra zahraničných vecí opozičná SDKÚ. Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca sa Rogozin vyjadruje dehonestujúco o EÚ a treba sa od neho dištancovať. Ruský vicepremiér Rogozin pobúril nedávno tým, že Rumunsku, ktoré mu pri návrate z Podnesterska nedovolilo prelet nad svojím územím, odkázal, že nabudúce poletí v bombardéri.

Rogozin
Foto: SITA/AP
MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij RogozinIvan Gašparovič