Za stav súdnictva môžu aj médiá, tvrdí Gašparovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hlas do urny už vhodil aj Ivan Gašparovič s manželkou
Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou počas volebného aktu v rámci volieb do Európskeho parlamentu 2014. Bratislava, 24. máj 2014. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Za stav súdnictva na Slovensku môžu podľa prezidenta Ivana Gašparoviča aj novinári, pretože sudcov rozdeľujú na dobrých a zlých.

„Zásluhou politikov, ale vo veľkej miere aj médií a niektorých politológov sme dosiahli stav, že sudcov považujeme za opozičných a koaličných,“ vyhlásila hlava štátu v rozhovore pre agentúru SITA.

Sudcov treba nechať pracovať

Médiá podľa Gašparoviča jedných sudcov chvália, iných zatracujú. „A sudca je nezávislý, rozhoduje podľa vlastného vedomia, svedomia, zákona, ústavy, medzinárodných zmlúv. Nevidím dôvod tej často neobjektívnej kritiky,“ povedal s tým, že sudcov treba nechať pracovať.

Podľa prezidenta je tiež dôležité, aby si sudcovia uvedomili, aké postavenie v spoločnosti majú. Svoje povinnosti by si podľa neho mali začať plniť najmä predsedovia súdov.

Sudcovia by si mali začať plniť svoju prácu zodpovedne

„U nás si predsedovia okresných a krajských súdov nejako zvykli na to, že sudcovia sú nezávislí a nemôžu sa do nich starať. To nie je pravda, nemôžu im prikazovať, aký majú dať trest, nemôžu im prikazovať, aby niekoho uznali vinným alebo nevinným, ale musia dohliadať na to, či sudca pracuje. Predsa predseda súdu sa nemôže absolútne nezaujímať, ak niektorý predseda senátov neurobí žiadne rozhodnutie aj za tri roky,“ tvrdí hlava štátu.

Kým si sudcovia nezačnú plniť zodpovedne svoju prácu, nepomôžu podľa Gašparoviča ani legislatívne úpravy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Gašparovič