Šéf legislatívy ministerstva sedí na dvoch stoličkách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polovnik
Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Generálny riaditeľ sekcie legislatívy na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Jaroslav Puškáč je zároveň predsedom organizačno-právnej komisie na Slovenskom poľovníckom zväze (SPZ). Poslanci Ján Mičovský (OĽaNO) a Zsolt Simon (Most-Híd) v tom vidia konflikt záujmov, rezort pôdohospodárstva v tom možný konflikt záujmov nevidí.

Konflikt záujmov

Puškáčovo pôsobenie vo funkcii šéfa legislatívy na ministerstve i v poľovníckom zväze považuje Mičovský za minimálne nezvyčajné. Podľa jeho slov sa dá hovoriť o konflikte záujmov, keďže na jednej strane zodpovedá Puškáč za tvorbu štátnej legislatívy, na druhej strane zastrešuje právnu agendu v združení, ktoré je od štátnej legislatívy závislé. „Mal by si to uvedomiť a rozhodnúť sa pre jednu z funkcií,“ komentoval Mičovský na adresu generálneho riaditeľa legislatívy MPRV a šéfa organizačno-právnej sekcie SPZ.

„Nepovažoval by som to za konflikt záujmov, ak by členstvo v komore nebolo povinné. Ale keďže členstvo v poľovníckej komore je povinné, ide o konflikt záujmov,“ povedal pre agentúru SITA Simon. Pri nepovinnom členstve v SPZ by podľa Simona išlo o voľnočasovú aktivitu, takto sa rozhodnutia Puškáča ako šéfa organizačno-právnej sekcie vzťahujú na každého jedného poľovníka. Zákon síce nehovorí o tom, že všetci poľovníci musia byť členmi poľovníckeho zväzu, ale poľovný lístok sa vydáva iba členom SPZ, čo znamená, že nepriamo je každý poľovník donútený byť členom zväzu.

Simon tiež upozornil, že ak sa poľovníci obracajú na ministerstvo s akýmikoľvek otázkami, podnet v tomto prípade ide od zväzu od rovnakej osoby, ktorá za rezort dáva stanovisko. Exminister pôdohospodárstva zároveň pripomína, že poľovnícky zväz pripomienkuje legislatívu, ktorú tvorí rezort pôdohospodárstva.

Služobný úrad nevidí problém

Služobný úrad MPRV SR Puškáčovo pôsobenie v organizačno-právnej komisii Slovenského poľovníckeho zväzu nepovažuje za porušenie zákona o štátnej službe. Štátny zamestnanec podľa zákona o štátnej službe nesmie podnikať, vykonávať inú zárobkovú činnosť zhodnú alebo obdobnú s opisom štátnozamestnaneckého miesta a nesmie byť členom riadiacich, kontrolných alebo dozorných orgánov právnických osôb.

Eventuálne by podľa rezortu mohol byť relevantný paragraf zákona o štátnej službe, podľa ktorého „štátny zamestnanec je povinný zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť ku konfliktu záujmu služobného úradu s osobnými záujmami, najmä nezneužívať informácie získané v súvislosti s vykonávaním štátnej služby na vlastný prospech alebo na prospech iného“.

„Porušenie povinnosti zdržať sa konania vedúceho k eventuálnemu konfliktu záujmov ministerstva by mohlo byť posudzované len na základe relevantných dôkazov. Takéto dôkazy služobný úrad nemá k dispozícii. Podľa organizačného poriadku MPRV SR do pôsobnosti sekcie legislatívy, ktorú JUDr. Puškáč riadi, nespadá žiadna kompetencia na úseku riadenia poľovníctva, táto problematika je v kompetencii sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva,“ uviedol riaditeľ komunikačného odboru ministerstva Peter Hajnala. SPZ podľa jeho slov nie je organizáciou ani subjektom vstupujúcim do legislatívneho procesu tvorby všeobecne záväzných právnych predpisov a do pôsobnosti jeho organizačno-právnej komisie zrejme patrí tvorba interných predpisov tohto občianskeho združenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MičovskýZsolt Simon
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR