SDKÚ čaká mimoriadny kongres, Pavol Frešo sám neodstúpi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Frešo
Predseda SDKÚ Pavol Frešo počas tlačovej konferencie ku kauze emisie. Bratislava, 3. február 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – SDKÚ-DS zrejme čaká mimoriadny kongres, ktorý by sa mal venovať personálnym a programovým otázkam. Jeho cieľom má byť podľa informácií agentúry SITA výmena predsedu. Ani výsledok v eurovoľbách totiž neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany.

Nespokojnosť s Frešom je najmä na východe Slovenska. O situácii vo vnútri strany by ešte tento týždeň malo rokovať Prezídium SDKÚ-DS. Mimoriadny kongres SDKÚ-DS zvoláva predseda strany na žiadosť Ústrednej rady SDKÚ-DS, alebo keď o to požiada najmenej jedna tretina regionálnych predsedníctiev. Predseda strany ho musí zvolať do jedného mesiaca.

Podľa Novotného nervozita rastie

V SDKÚ-DS podľa podpredsedu strany Viliama Novotného prebieha diskusia, či to robí Pavol Frešo a nové vedenie strany dobre. Nové vedenie na čele s Frešom bolo zvolené do funkcií v máji 2012. „Sme v polčase. Preferencie mávame šesť – osem percent. Eurovoľby dopadli pre nás veľmi dobre. Naša členská základňa a sympatizanti však očakávajú viac,“ povedal v utorok Novotný pre agentúru SITA s tým, že sympatizanti boli zvyknutí na vyššie preferencie i lepšie výsledky. „Rastie určitá nervozita,“ konštatoval.

Prezídium bude podľa Novotného v stredu rokovať o tom, čo by v strane mali robiť lepšie. „Poradíme sa čo robiť, aký by mal byť ďalší postup, aby sme získali podporu ľudí. Špekulácie o predsedovi a kongrese je predbiehanie vývoja,“ povedal Novotný. Zrejme bude podľa neho do leta zasadať Ústredná rada. „Je otázne, či sa budem zaoberať novým programom, zmenou stanov alebo personálnymi zmenami. Podstatné je robiť kroky, ktoré strane pomôžu a zvýšia dôveru medzi voličmi,“ uviedol.

SDKÚ-DS získala v eurovoľbách dva mandáty. Niektorí sa však tvária, že sa stala tragédia. Čo by za to dali iné strany, keby mali toľko,“ povedal. Novotný zároveň pripomenul, že SDKÚ-DS je jediná strana, ktorá po parlamentných voľbách vymenila celé vedenie. „Naša ponuka je však dosť stereotypná, preto nám nerastú preferencie. Treba nám viac dynamiky. Musíme robiť kroky, ktoré zvýšia našu dôveru vo verejnosti,“ dodal Novotný.

Mikloš naznačil zlú situáciu v strane

Situácia v SDKÚ-DS nie je podľa bývalého podpredsedu strany a súčasného poslanca NR SR Ivana Mikloša dobrá. Ako povedal v utorok novinárom, otázka je, či to vyrieši snem. Zároveň dodal, že nikdy nekomentoval stranícke otázky cez média, a ostane pri tomto zvyku. Mikloš sa ani neplánuje uchádzať o stranícke funkcie.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša SDKÚ-DS dosiahla veľmi dobrý výsledok v eurovoľbách. Obhájila dve pozície europoslancov. „Budeme v najbližšom čase debatovať o tom, kto tomu prispel viac a kto menej. Všetky veci necháme na stranícke orgány,“ povedal v utorok novinárom.

O situácii v strane by v stredu malo rokovať stranícke prezídium. Podľa Freša v strane budú vyhodnocovať eurovoľby a všetky ostatné veci, ktoré súvisia s prípravou na rok 2016, čo je ďalšia méta, si povedia na pôde strany. „Som presvedčený, že si veľmi dobre porozumieme, lebo máme exaktné čísla o tom, ako SDKÚ-DS stojí nielen na Slovensku, ale v každej obci,“ uviedol.

Frešo sám neodstúpi

Frešo nechce špekulovať, akým spôsobom situáciu v strane vyriešia. „Budem sa uchádzať o to, aby SDKÚ-DS mala poriadnu zrozumiteľnú stratégiu pre rok 2016. Považujem výsledok v eurovoľbách za veľmi dobrý. Považujem ho za výraz dôvery v nové vedenie SDKÚ-DS,“ povedal s tým, že SDKÚ-DS má aj veľmi silnú konkurenciu a pokiaľ sa na to poriadne nepripraví, budeme veľmi ťažko v roku 2016 dosahovať ešte lepší výsledok. Zároveň pripomenul, že ešte pred týždňom zaznievali hlasy, že SDKÚ-DS nebude mať ani jedného europoslanca. „Dnes máme dvoch. Treba vyhodnotiť, ktoré faktory tomu pomohli alebo nie,“ konštatoval.

Frešo sám z postu predsedu strany odstúpiť nechce. „Po úspešných voľbách predsedovia sami od seba z funkcie neodchádzajú,“ vyhlásil. Ak existujú hlasy na jeho výmenu, chce to vybaviť najskôr na pôde SDKÚ-DS. „Je normálne, keď máte za sebou úspešné voľby, že predložíte stratégiu do ďalších volieb, aby sme boli úspešní. O to sa budem uchádzať. Predložiť stratégiu, ako môže byť SDKÚ-DS úspešná v roku 2016 aj s tým mandátom, že eurovoľby boli pre SDKÚ-DS úspešné,“ zdôraznil.

Frešo uviedol, že neskôr sa ukáže, čo sa za takými hlasmi po výmene predsedu skrýva. „Nešpekulujme o tom, kto má záujem do akej funkcie sa dostať alebo kto s kým je rival,“ vyhlásil.

Politológ si myslí, že Frešo je na koni

Podľa politológa Pavla Marchevského je dnes Pavol Frešo „na koni“ a jeho pozícia je z tohto pohľadu silná. Dôvodom je jeho jasné víťazstvo v regionálnych voľbách i obhajoba dvoch kresiel v Európskom parlamente. Marchevský upozornil, že do europarlamentu sa dostalo sedem stredopravých strán. „K tomu treba prirátať Sieť. V roku 2016 sa do NR SR nemôže dostať osem stredopravých strán,“ povedal v pondelok Marchevský pre agentúru SITA s tým, že ak by sa dostalo, nevie si predstaviť funkčnosť väčšiny v parlamente.

Zisk dvoch mandátov v europarlamente je podľa Marchevského pre SDKÚ-DS impulzom, aby sa táto strana „vydelila z mračna päťpercentných strán“. „SDKÚ-DS môže pod vedením Freša dokázať, že nie je pomaly umierajúca, ale dokáže si udržať voliča,“ zdôraznil politológ. Dva mandáty v Európskom parlamente dávajú podľa Marchevského dobrú východiskovú pozíciu pre SDKÚ-DS vo voľbách v roku 2016. „SDKÚ-DS môže ukázať, že je to strana, ktorá dokáže trvalo zostať na politickej scéne,“ uviedol.

Marchevský pri snahách odvolať Freša nevidí jeho možného nástupcu. „Možno comeback Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. To sú dve osobnosti, ktoré SDKÚ-DS má,“ povedal s tým, že Frešo nie je taký charizmatický predseda ako líder Smeru-SD Robert Fico, ale SDKÚ-DS podľa politológa nikdy nebola stranou, ktorá by mala mimoriadne obľúbeného predsedu. „Zväčša sa v stranách kreuje potenciálny kandidát na predsedu, ale v SDKÚ-DS okrem Dzurindu a Mikloša takého nevidím,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol FrešoRobert Fico
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana