Blíži sa sezóna klimatizácií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Teplomer
Foto: SITA / AP Photo/Michael Probst

BRATISLAVA 28. mája (WBN/PR) – Napriek tomu, že sa leto ešte nezačalo, už teraz sa s nami počasie poriadne zahráva. Horúčavy, ktoré našu krajinu z roka na rok zužujú čoraz viac, často u občanov spôsobujú prehriatie organizmu a dehydratáciu. Bojovať proti nimi sa dá rôzne – najmä kvalitným pitným režimom a ukrytím sa do chladu. Aj preto popularita klimatizácií z roka na rok rastie.

Len máloktorá väčšia budova dnes existuje bez klimatizácie. Chladiace zariadenia nájdeme v nákupných centrách, v aute, doma aj v práci. Zamestnávatelia majú dokonca zo zákona povinnosť zabezpečiť vhodné podmienky na prácu, čo znamená, dať v horúčavách voľno, lebo záťaž teplom totiž môže viesť až k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže spôsobiť prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, nevoľnosťou až vracaním. Teplota v miestnostiach, v ktorých sa pracuje, musí byť primeraná so zreteľom na prácu a fyzickú záťaž zamestnancov. Udržiavať optimálnu teplotu na pracoviskách podľa presne určených noriem býva najmä v horúcich letných mesiacoch náročné. Veľkú službu vedia poskytnúť klimatizácie, ktoré však musia byť správne nastavené. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou v miestnosti by nemal byť vyšší ako 5 stupňov Celzia. Pokiaľ sa teplotný rozdiel nedodrží, môže dôjsť k teplotnému šoku. Ak sa k tomu pridá aj únava, hlad či dehydratácia, ľudský organizmus môže aj skolabovať.

Klimatizácia – sezónna záležitosť

Lepšie počasie dvíha aj záujem o klimatizácie a ventilátory. Zatiaľ čo na prelome apríla a mája boli klimatizácie na stránkach porovnávača cien Pricemania.sk prezerané len na úrovni pár desiatok klikov denne, so zvyšujúcou sa teplotou, stúpa aj prezeranosť produktov na ochladenie vzduchu. Celkovo sa záujem klimatizácie a ventilátory na porovnávači zdvihol o 139 %.

Základné delenie klimatizácií je na samostatne stojace (prenosné) a nástenné klimatizácie. Samostatne stojace klimatizácie sú z viacerých hľadísk výhodnejšie práve pre ich prenosnosť, aj preto patria k vyhľadávanejším a kupovanejším výrobkom.

Podľa porovnávača cien Pricemania.sk medzi ľuďmi najviac sú najvyhľadávanejšími značkami klimatizácií Samsung, Tristar a Whirlpool. Ceny najobľúbenejších klimatizácií sa pohybujú od 89 € a šplhajú sa až k hodnotám od 1 089 € u niektorých modelov. Ich cena logicky klesá najmä v jesenných a zimných mesiacoch, a s otepľovaním a nástupom jari sa zas zvyšuje.

V domácnostiach však naďalej kraľujú ventilátory

Kým predajne a menšie či väčšie firmy vybavujú svoje priestory prenosnými alebo vstavanými klimatizáciami, bežní spotrebitelia si naďalej nakupujú podstatne lacnejšie ventilátory. Základné modely ventilátorov sa dajú kúpiť už od približne 10 €. Najobľúbenejšími značkami sú túto sezónu Fagor, Hauser a Tristar. Ceny modelov týchto značiek sú na trhu dostupné od 25,10 € (Fagor), od 94,90 € (Hauser) a od 14,29 € (Tristar). Aj pri ventilátoroch sa však pri výbere do popredia dostáva okrem ceny, kvality a funkcií aj zaujímavý a originálny dizajn.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Pricemania.sk