Škôlkari sa učili o problémoch s mobilmi či tabletmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovce.sk projekt
Ovce.sk projekt

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Projekt OVCE.sk vzdelával malých škôlkarov prostredníctvom interaktívnych workshopov o tom, čo robiť, keď ich na ulici fotia cudzí ľudia či o tom, že časté hranie sa na mobile či tablete nás môže dostať do problémov.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla projektová manažérka eSlovensko zo Slovenského výboru pre UNICEF Gabriela Patkolová, autori projektu pripravili pre škôlkarov školenia a workshopy, v ktorých sa sústredia na ranú starostlivosť a vzdelávanie malých škôlkarov aj ich rodičov a učiteľov.

Cieľom aktivity je snaha upozorniť na neustále sa znižujúcu vekovú hranicu užívateľov moderných mobilných zariadení, ako sú smartfóny či tablety.

Video: OVCE.sk – Bez kožúška

Poučné rozprávky poputujú do tisícok škôlok

eSlovensko spolu s Metodicko-pedagogickým centrom a Telekomom prináša do troch tisícok materských škôl na Slovensku rozprávkovú knihu OVCE.sk 01 Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi, ktorá je voľným pokračovaním obľúbeného animovaného seriálu.

Ako prvé si podľa Patkolovej ovečkový deň užili deti z bratislavskej škôlky Hviezdičky, ktoré strávili s autormi projektu dopoludnie vyplnené interaktívnymi hrami, čítaním, kreslením či vytváraním vlastných zodpovedných ovečiek.

Rozprávky a bájky sú najlepší spôsob, ako deťom priblížiť svet internetu a mobilných technológií, ako ich varovať, že sú situácie, pred ktorými ich neochráni ani ten najstarostlivejší rodič.

„V eSlovensko sa osem rokov venujeme témam prevencie rizík virtuálneho sveta u detí. Najskôr sme sa zameriavali na základné a stredné školy, ale doba pokročila a zistili sme, že je nutné znížiť vekovú hranicu a s výchovou začať už pri škôlkaroch,“ poznamenal prezident združenia eSlovensko a autor knihy OVCE.sk 01 Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi Miro Drobný. Knihu preto jej autori distribuujú do materských škôl a materských centier po celom Slovensku.

S technikou u detí treba byť obzvlášť opatrný

Moderné technológie vedia byť podľa projektovej manažérky eSlovensko skvelým pomocníkom, ale najmä v súvislosti s deťmi v sebe nesú aj isté riziká. Dnes už nie je nič výnimočné, keď s tabletom v rukách vidíme aj ročné dieťa.

„Najmä v čase dovoleniek túto formu zábavy rodičia využívajú, aby deťom spríjemnili dlhé chvíle na cestách. Tablet je pre dieťa zaujímavá interaktívna hračka, ktorá ho dokáže zabaviť, pomáha mu rozvíjať niektoré zručnosti, ale nemal by úplne nahradiť iné formy hry, pohybové aktivity či aktívne strávený čas s rodičmi,“ zdôraznila psychologička Monika Gregussová.

Ako dodala, je tiež na zodpovednosti rodičov, aby sa predtým, než dajú dieťaťu tablet do ruky, zamysleli nad ochranou pred nástrahami internetu alebo nad výberom hier, ktoré sú pre daný vek vhodné a podporujú vývin dieťaťa.

Aktivity na podporu bezpečnosti detí na internete môže podporiť aj široká verejnosť prostredníctvom SMS zbierky na čísle 881 v sieťach Telekom a O2 a svojím finančným príspevkom. Ide o podporu projektov zameraných na zvyšovanie povedomia o nástrahách a rizikách online prostredia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ovce.sk