Smer a KDH chcú kádrovanie sudcov, varuje Aliancia Fair-play

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spravodlivost_sud.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Aliancia Fair-play protestuje proti spôsobu, akým sa má prerokovať zmena ústavy, ktorá zavádza zásadné zmeny v justícii.

Aliancia upozorňuje na to, že sústredenie obrovskej moci nad previerkami sudcov do rúk tajných služieb pod kontrolou jednej strany je mimoriadne nebezpečné.

Do parlamentu sa dostane aj manželstvo

„Prípravu podkladov pre previerky sudcov chce Smer a KDH zveriť tajným službám pod kontrolou jednej strany. Tým odovzdáva obrovskú moc kádrovať a zhromažďovať informácie na všetkých sudcov na Slovensku. Lživá predvolebná kampaň proti Andrejovi Kiskovi, ale aj stále prebiehajúce šikanózne disciplinárne konania proti sudcom nám ukazujú, ako ľahko je na Slovensku táto moc zneužiteľná,“ hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

O návrhu novely ústavy, ktorá okrem justičných zmien zavádza aj zmienku o manželstve ako zväzku muža a ženy z dielne Pavla Pašku (Smer) a Pavla Hrušovského (KDH), by mal parlament začať opäť rokovať vo štvrtok.

Odporúčame aj:

Borec sa nebojí, že by sa previerky sudcov mohli zneužívať

Aliancia Fair-play má výhrady voči novým volebným zákonom

Amnesty International kritizuje dohodu Smeru a KDH o ústave

Výbor novelu ústavy neschválil, Smer nemal dostatok hlasov

Sudcom hrozia lživé mediálne kampane

Aliancia sa neobáva o to, že by si slušní sudcovia napokon nedokázali česť obhájiť, ale o to, že počas preverovania môžu byť vystavení neprimeranému tlaku, lživým mediálnym kampaniam na základe uniknutých a skreslených informácií.

Medzinárodne sledované a kritizované disciplinárne konania sa často podľa aliancie v ostatných rokoch viedli práve na základe vyfabrikovaných informácií, sudcov však stáli zdravie, kariéru a niekedy i život. Občianske združenie spochybňuje dôveryhodnosť previerok a označuje ich za klamlivý marketingový trik.

„Hra na očistu justície je dnes mimoriadne populárna. Jednou previerkou sa však pýši aj Štefan Harabin. Nástroje na postih sudcov, ktorí porušujú pravidlá, existujú už teraz. Smer by mohol vysvetliť, prečo ich nevyužíva. Prečo jeho nominanti v súdnej rade podporujú Štefana Harabina, prečo ich kandidáti na ústavných sudcov zastrešujú nemorálne diskriminačné žaloby sudcov, prečo ich nominanti v súdnej rade posielajú na stáž na najvyšší súd človeka, ktorý podriadeného viezol do Čiech na korupčnú schôdzku, a keď mu české orgány dovolili odcestovať, stal sa pre nich nedosiahnuteľný,“ hovorí Wienk.

Previerky sú podľa nej navyše nastavené tak, že všetci sudcovia budú de facto považovaní za nespôsobilých a pri každom jednom sudcovi sa musí nájsť desať členov súdnej rady, ktorí hlasmi jeho spôsobilosť odobria. „Súdna rada by však mala vychádzať z opaku (neviny) a niesť dôkazné bremeno v prípade, že chce sudcovi spôsobilosť odobrať,“ dodáva Wienk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan HarabinZuzana Wienk
Firmy a inštitúcie Aliancia Fair-play