Fedor ostáva podpredsedom SDKÚ, strana potrebuje reštart

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Fedor
Podpredseda strany SDKÚ-DS a člen predsedníctva strany Martin Fedor na brífingu po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS, ktoré rokovalo o vnútropolitickej situácii v strane. Bratislava, 28. máj 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor zostáva v straníckej funkcii. Nevzdal sa jej teda ako avizoval straníckym kolegom pred eurovoľbami.

„Boli rôzne diskusie, ťažšie aj ľahšie, ale môžem povedať, že som podmienil zotrvanie vo funkcii podpredsedu strany zásadnými ráznymi zmenami vo fungovaní strany. S takýmto stanoviskom som našiel podporu u všetkých podpredsedov strany. Nateraz zostávam v tejto pozícii ako súčasť tímu podpredsedov,“ povedal v stredu Fedor novinárom po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS.

Podľa neho tieto podmienky budú také, aby umožňovali strane byť normálnou funkčnou a črtajúcou sa alternatívou voči vláde jednej strany. „Aby to bola politika, ktorá bude jasná, racionálna, taká, s ktorou sa dokážu ľudia identifikovať, pretože si to naši voliči zaslúžia,“ konštatoval.

Fedor zároveň povedal, že svoje rozhodnutie odstúpiť zmenil v priebehu stredy, keď absolvoval niekoľko diskusií, rozhovorov s ostatnými podpredsedami. „V rozhovore s pánom predsedom sme si povedali, že to má zmysel. Vyskúšame nejaké nové formáty, vyskúšam osviežiť našu ponuku, oprášiť značku a pokúsime sa predstaviť vecnú, racionálnu politiku tejto strany,“ zdôraznil.

Fedor však nechcel povedať, čo mu na fungovaní strany prekáža. „Všetky vnútrostranícke diskusie prebiehajú za týmito zatvorenými dverami. Ja som sa nikdy k vnútrostraníckym témam cez média nechcel vyjadrovať. To, čo sme si teda povedali za zatvorenými dverami, to tam aj ostáva,“ povedal.

Strana získava nový impulz

Už na budúci týždeň bude prezídium o situácii v strane a návrhu opatrení rokovať opäť. „Budú bežné rokovania bežných orgánov, ako je to v každej strane. Nehovoríme o mimoriadnom kongrese. Každá diskusia vo vnútri strany obnáša rôzne názory, ale netreba teraz situáciu dramatizovať,“ povedal s tým, že strana potrebuje nový reštart.

Strana je podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša stabilizovaná. Tým, že eurovoľby dopadli tak, ako dopadli pre SDKÚ-DS, strana získala nový impulz. Frešo tvrdí, že vo vrcholnej päťke strany, teda medzi predsedom a podpredsedami existuje porozumenie. „To je najjasnejšia odpoveď, či strana je stabilizovaná. Držíme normálne spolu,“ vyhlásil s tým, že hovoril, že to nie je nič dramatické.

„Je to vecou pohľadu, ako chceme postupovať ďalej. Držíme spolu a ťaháme spolu ďalej,“ konštatoval. Vedenie strany chce podľa neho spoločne predložiť strategickú ponuku, ktorú bude strana napĺňať až do roku 2016.

Strana má pocit zodpovednosti

Verejnosť by napríklad mala počuť spoločne od celého vedenia o nových tvárach. „O nových tvárach ste z našich úst počuli opakovane. Chceme to teraz dať na stôl spoločne,“ uviedol Frešo, ktorý plánuje predstaviť opatrenia vo vnútri strany. „Budeme pre ne získavať podporu v straníckej členskej základni. Verím, že to bude kompaktnejšie,“ dodal.

Podľa Freša nie je to v súčasnosti v strane o tom, či príde o funkciu predsedu. „Je to o tom, či SDKÚ-DS dokáže napĺňať, čo má v generálnej línii od kongresu napísané. Ponúkať svoje hodnoty v každých voľbách a byť úspešný. Chceme, aby naše hodnoty našli odozvu vo verejnosti, získali sme na to mandát a mohli ich realizovať. Mám pocit zodpovednosti za to, aby sme boli toho schopní. V eurovoľbách, aj v župných voľbách sme dokázali, že sme schopní získavať podporu verejnosti. Chceme v tom pokračovať ďalej,“ zdôraznil Frešo.

Fedor chce byť členom tímu strany, ktorá bude predstavovať vecnú a racionálnu politiku. „Vo vedení strany sa rozprávame, kto môže takú politiku reprezentovať. Musíme predkladať riešenia a nápady,“ povedal.

Fedor nedávno hovoril, že sa treba spýtať Ivana Mikloša, či sa nechce vrátiť do vedenia strany. „Takí ľudia, akých táto značka mala niekoľko rokov, ktorí mali autoritu v spoločnosti, nemáme až tak veľa, aby sme mohli riskovať, že sa vytratia z povedomia voličov. Je takých ľudí viac, ale Mikloš určite patrí medzi nich,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana