Strany budú môcť na kampaň minúť najviac tri milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur, rovnako ako kandidáti v samosprávnych voľbách.

Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Na financovanie predvolebných kampaní a stranícke peniaze bude dohliadať Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Vyplýva to z návrhov volebných kódexov, ktoré vo štvrtok schválil parlament.

K účtom bude mať prístup verejnosť

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre prezidentských kandidátov a nezávislých kandidátov. Politické strany okrem toho budú musieť verejnosť informovať o svojich nákladoch na kampaň formou záverečných správ.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá bude kontrolovať tok peňazí kandidátov a politických strán, bude zložená zo 14 členov, piatich delegovaných z koalície, piatich z radov opozície, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov.

Po jednom zástupcovi navrhnú Ústavný súd SR, Najvyšší súd SR, Najvyšší kontrolný úrad a generálna prokuratúra. Členovia komisie budú mať nárok na paušálnu mesačnú odmenu v sume 1,5-násobku priemernej mesačnej mzdy. Komisia bude okrem iného kontrolovať výdavky na kampaň, ktoré politická strana a kandidáti vynaložili v čase začínajúcom 180 dní pred dňom vyhlásenia volieb.

Dva týždne pred voľbami bez prieskumov

Všetky typy volieb počítajú so 48-hodinovým moratóriom pred dňom volieb. Prieskumy verejnej mienky sa nebudú dať zverejňovať 14 dní pred voľbami, pri druhom kole prezidentských volieb a volieb predsedov samosprávnych krajov sedem dní pred voľbami.

Stranám hrozia za porušenie zákona pokuty až do 300-tisíc eur, kandidátom na prezidenta do 50-tisíc eur a nezávislým kandidátom 10-tisíc eur. Zákonom o volebnej kampani sa má zároveň novelizovať zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu.

Kandidátov a strany budú môcť v kampani podporovať tretie subjekty, ktoré sa musia zaevidovať u štátnej komisie pre voľby. Tretia strana môže na volebnú kampaň vynaložiť najviac 100-tisíc eur a ak ide o voľby do orgánov územnej samosprávy, najviac 25-tisíc eur. Aj tretie strany musia viesť peniaze na transparentom účte, ktorý bude nonstop prístupný všetkým osobám. Štátne organizácie sú z podpory v predvolebnej kampani vylúčené.

Volebné kódexy by po podpísaní prezidentom mali nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky