Václav Mika bojuje o vyššie koncesie pre RTVS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Václav Mika
Václav Mika Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Avizované snahy vedenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) o zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov zatiaľ politici nepoznajú.

„Ak sa nezmení spôsob financovania v budúcom roku, bude to na úkor programu – obsahu, ktorý ponúkame divákom a poslucháčom, rozvoj by sa zastavil,“ povedal na štvrtkovom stretnutí s médiami generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Pre zmenu chce Mika urobiť všetko

Rtvs
Foto: SITA/Marián Peiger

Pre zmenu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, ideálne od začiatku roka 2015, chce Mika podľa vlastných slov urobiť všetko. Zatiaľ o téme nerokoval s Výborom NR SR pre kultúru a médiá a ministrom kultúry, no v blízkej budúcnosti tak chce spraviť. Najskôr chce svoje plány predstaviť odbornej verejnosti, pričom osloviť chce napríklad aj športovcov, rôzne sociálne a menšinové skupiny, pre ktorých RTVS pripravuje rôzne programy.

Poplatok za vysielanie RTVS by podľa manažmentu RTVS mal byť od 1. januára 2015 aspoň taký, aby rešpektoval infláciu. Ak by bola inflácia jeho súčasťou, koncom tohto roka by bol 6,95 eura. Takto by narástol základný mesačný poplatok 4,64 eura, ktorý platia domácnosti teraz. Poplatok sa 12 rokov nemenil.

V súčasnosti je rozpočet RTVS približne 97 miliónov eur, pričom RTVS sa darilo časť výdavkov hradiť z úspor. Ak sa však nič nezmení, tak RTVS bude na budúci rok chýbať 12 miliónov eur na to, aby mohol plniť svoje verejnoprávne úlohy. Iba premietnutie inflácie by mohlo RTVS priniesť približne 20 miliónov navyše.

RTVS chce priniesť tretí kanál

Rtvs
Foto: SITA/Marián Peiger

Vedenie RTVS si uvedomuje, že na to, aby získalo podporu verejnosti v snahe zvyšovať platbu za jeho vysielanie, musí priniesť niečo navyše. Chcelo by ponúknuť tretí televízny kanál a nové programy v televíznej a rozhlasovej časti. Tretí kanál pomôže zlepšiť program na televíznej Jednotke a Dvojke a nezaťažiť ho vysielaním športových prenosov.

Vznik Trojky je po technickej stránke možný, vo verejnoprávnom multiplexe je na tretí kanál priestor. Bez veľkého verejnoprávneho vysielateľa pravidelné športové prenosy šéf RTVS neočakáva. RTVS sa musí zaujímať o veľké športové podujatia niekoľko rokov vopred. Okrem šampionátov sveta a Európy musí prinášať aj domáce športy, lebo bez ich vysielania by napríklad ligové športy strácali sponzorov.

Popri tom je úlohou RTVS popularizovať aj športy s menším okruhom priaznivcov. Tretí kanál „nie je replika Trojky“, zdôraznil na stretnutí s médiami Václav Mika s tým, že veľký priestor by dostalo aj spravodajstvo. Spravodajstvo by sa po zvýšení príjmov zlúčilo do jedného centra, prenášalo by sa aj cez najnovšie komunikačné technológie. RTVS tiež garantuje vyššiu kvalitu spravodajstva a rozšírenie siete zahraničných korešpondentov. V rozhlase chce RTVS posilniť regionálne vysielanie – priniesť tri samostatné rozhlasové stanice Regina a tým aj viac informovať v regiónoch Slovenska.

Argumentujú vyrovnaným rozpočtom a vlastnými programami

Peniaze, euro

RTVS argumentuje tým, že tretí rok hospodári s vyrovnaným rozpočtom, podarilo sa mu zastaviť pokles sledovanosti a sledovanosť sa podľa prieskumov zvyšuje. Ďalej sa manažmentu RTVS za dva roky podarilo zvýšiť podiel vlastných pôvodných programov, či vysielania pre deti, o tretinu sa zvýšila sledovanosť televízneho spravodajstva, modernizuje sa zastaraná technika, štúdiá a vyrába vo vlastných kapacitách. Svojou činnosťou môže RTVS ovplyvniť 3% svojich príjmov, ide najmä o zisky z reklamy, ale v súčasnosti môže reklama tvoriť pol percenta z vysielacieho času.

Zvýšenie koncesií o infláciu by podľa Václava Miku znížilo výdaje zo štátneho rozpočtu a tým aj mieru závislosti RTVS od štátu. Prípadný sociálny dopad rieši zákon o RTVS, ktorý chráni sociálne slabé skupiny koncesionárov už dnes a tí buď neplatia vôbec, napríklad zdravotne ťažko postihnutí, alebo platia časť poplatku ako napríklad dôchodcovia. Existujú aj ďalšie možnosti zvýšenia príjmov RTVS.

Vedenie rádiotelevízie ich však nepovažuje za vhodné a priniesli by stratu nezávislosti. Po zvýšení povoleného objemu reklamy by RTVS nemohlo vysielať niektoré programy ako investigatívne dokumenty o potravinách pre konflikt záujmov zadávateľov reklamy. Reklamný trh na Slovensku navyše klesá. Zvýšenie zmluvy so štátom by neprinieslo efekt, keďže zo zmluvy sa nemôže platiť spravodajstvo, publicistika, šport, akvizičné a licencované programy. Bol by to tiež zvýšený nárok na štátny rozpočet. Obdobne nevhodné by podľa šéfa RTVS bolo aj financovanie RTVS iba zo štátneho rozpočtu.

RTVS je najchudobnejšou televíziou v regióne, má štvrtinu, tretinu, či polovicu príjmov v porovnaní s okolitými krajinami. Napríklad podľa údajov o rozpočte verejnoprávnych médií z roku 2012 bol rozpočet RTVS 97,51 milióna eur a Slovinsko s približne dvoma miliónmi obyvateľov malo verejnoprávne médiá s ročným rozpočtom 131,77 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Václav Mika
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska