Expremiérka Radičová by mohla na čele SDKÚ-DS nahradiť Freša

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sdku
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na TB strany na tému: hodnotenie 100 dní vlády Roberta Fica. Bratislava, 12. júl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Prezídium SDKÚ-DS sa dohodlo, že do konca januára sa bude konať mimoriadny kongres strany, ktorý bude riešiť aj personálne otázky. Po rokovaní prezídia však takáto informácia od predstaviteľov strany nezaznela.

Podľa informácií agentúry SITA sa mimoriadny kongres môže konať už na jeseň, ak sa nebudú dodržiavať vnútrostranícke dohody. O dva týždne sa bude vnútrostraníckou situáciou zaoberať aj Ústredná rada SDKÚ-DS.

Ak bude v strane pokračovať nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom, na mimoriadnom kongrese sa bude voliť aj nový predseda, i keď Frešo má mandát na štyri roky a bol zvolený v roku 2012. Kritika Freša v strane sa ozýva už niekoľko týždňov.

Nahradiť by ho mohla Radičová

V strane zaznievajú hlasy, že by ho mohla nahradiť Iveta Radičová, ale spomína sa aj meno podpredsedu strany Martina Fedora, ktorý pôvodne avizoval, že odstúpi po eurovoľbách z podpredsedníckeho postu práve pre nesúhlas s Frešom.

Frešo s Fedorom v stredu po rokovaní prezídia prezentovali, že do týždňa sa majú v strane dohodnúť na veciach, ktoré treba prioritne riešiť. Podľa informácií agentúry SITA má ísť o personálne zmeny v ústrednej kancelárii SDKÚ-DS, zvolenie predsedu poslaneckého klubu, ktorého SDKÚ-DS nemá od decembra. Kritici Pavla Freša požadujú, aby bol spracovaný program strany s nosnými témami, nové stanovy, ale aj príchod nových tvárí do SDKÚ-DS.

Fedor chce byť členom tímu strany

Frešo v stredu večer povedal, že nie je to v súčasnosti v strane o tom, či príde o funkciu predsedu. „Je to o tom, či SDKÚ-DS dokáže napĺňať, čo má v generálnej línii od kongresu napísané. Ponúkať svoje hodnoty v každých voľbách a byť úspešný. Chceme, aby naše hodnoty našli odozvu vo verejnosti, získali sme na to mandát a mohli ich realizovať,“ zdôraznil Frešo.

Fedor zas deklaroval, že chce byť členom tímu strany, ktorá bude predstavovať vecnú a racionálnu politiku. „Vo vedení strany sa rozprávame, kto môže takú politiku reprezentovať. Musíme predkladať riešenia a nápady,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMartin FedorPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana