Na Slovensku sa oteplí, pozor na vietor a prehánky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dazd pocasie
Foto: jeremiah-2911.com

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Za studeným frontom prúdi do našej oblasti od severu chladný vzduch, na Slovensku sa preto bude naďalej ochladzovať. V piatok o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke Shmú.sk.

V piatok bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Miestami hrozí občasný dážď alebo prehánky, vo vysokých horských polohách dokonca snehové.

Meteorológovia navyše vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom, ktorá platí pre oblasť Košického kraja. Silný vietor bude fúkať do 21:00 hodiny. Fúkať bude severný vietor rýchlosťou 10 až 25 kilometrov za hodinu, na juhozápade, v Košickej kotline a vo Východoslovenskej nížine dosiahne okolo 35, v nárazoch aj 55 kilometrov za hodinu.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19 stupňov Celzia, na severe na 9 až 14 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 3 stupňov Celzia.

Pocasie
Foto: www.shmu.sk

V sobotu sa začne počasie mierne meniť. V chladnom vzduchu k nám bude zasahovať od severozápadu výbežok vyššieho tlaku, cez deň preto treba očakávať prevažne veľkú oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň miestami hrozia prehánky.

Nočná teplota klesne na 11 až 6 stupňov Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 15 až 20 stupňov Celzia, na severe bude miestami okolo 12 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu, ktorý v nárazoch dosiahne 45 až 55 kilometrov za hodinu.

V nedeľu naše územie bude medzi tlakovou nížou nad Čiernym morom a vysokým tlakom nad západnou Európou v chladnejšom severnom prúdení. Na konci týždňa bude preto premenlivá, na východe veľká oblačnosť. Miestami hrozia aj prehánky alebo dážď.

Nočná teplota klesne na 12 až 7 stupňov Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 17 až 22, na severe na okolo 15 stupňov Celzia. Fúkať bude naďalej prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne v nárazoch miestami 45 až 55 kilometrov za hodinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav