O kreslo primátora Bratislavy zabojuje aj Milan Kňažko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Knazko
Milan Kňažko počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil svoju kandidatúru na primátora Bratislavy. Bratislava, 30. máj 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – O kreslo primátora Bratislavy sa uchádza aj neúspešný prezidentský kandidát Milan Kňažko. V tohtoročných jesenných komunálnych voľbách tak bude konkurovať kandidátovi SDKÚ-DS krajskému a mestskému poslancovi Ivovi Nesrovnalovi aj súčasnému bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smer-SD). Svoju kandidatúru Kňažko oznámil v piatok v bratislavskom hoteli Devín.

Ako primátor chce Kňažko prispieť k riešeniu zásadných problémov a povýšiť Bratislavu na úroveň moderného európskeho hlavného mesta. „Chcem pomôcť Bratislave, aby získala inú dynamiku a aby tie sľuby, ktoré sme si vypočuli za posledných 20 rokov, niekto začal plniť,“ uviedol v piatok na tlačovej konferencii. Nedostatok súčasného vedenia mesta vidí Kňažko v tom, že je viac politické ako odborné.

Kňažko chce riešiť stanice aj PKO

„Je potrebné, aby v odborných funkciách boli odborníci a aby to bol tím, lebo nikto nedokáže riadiť mesto sám,“ povedal v piatok Kňažko. Riešiť chce tiež problém Hlavnej stanice i Autobusovej stanice či otázku budúcnosti PKO. Kňažko plánuje analyzovať súčasný stav Bratislavy a jej problémy a na základe toho potom predstaví konkrétne riešenia. „V krátkom čase predstavím svoj odborný program na základe správy o stave hlavného mesta, kde budem hovoriť o konkrétnych problémoch a ich riešeniach,“ priblížil svoje plány.

Kňažko kandiduje v regionálnych voľbách ako nezávislý kandidát. Ako dodal, podporu politických strán však uvíta a nebráni sa jej. Svoju podporu v prípade kandidatúry na primátora Bratislavy Milanovi Kňažkovi už v apríli vyjadrilo bratislavské KDH.

„V prípade, že za primátora Bratislavy bude kandidovať Milan Kňažko, bratislavské KDH ho bude podporovať. Ja sa kandidatúry vzdám v záujme vytvorenia širokej koalície strán, ktorú chceme v Bratislave sformovať,“ uviedol vtedy krajský predseda KDH Dušan Pekár. Svoju podporu Kňažkovi v piatok KDH potvrdilo. „Prebiehajúce rokovania stredopravých strán sú zablokované na straníckom kandidátovi SDKÚ-DS na primátora Bratislavy. V záujme vytvorenia širokej koalície strán, ktorú chceme v Bratislave sformovať, KDH navrhuje spoločne podporiť nezávislého kandidáta. V súčasnosti je to spomedzi dvoch nezávislých kandidátov Milan Kňažko,“ informoval krajský tajomník KDH Michal Kocián.

SaS sa nepáči Kňažkovo gesto voči Kiskovi

Iný názor má však strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá ohlásenú kandidatúru Milana Kňažka prijala s prekvapením i výhradami a s vysokou pravdepodobnosťou ho nepodporí, informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Herec Milan Kňažko podľa nášho názoru zohral veľmi podivuhodnú rolu počas prezidentských volieb, ktorá vyústila jeho narýchlo odvolanou účasťou na tlačovej konferencii Andreja Kisku. Týmto faux pas u nás vyvolal podozrenie, že nekoná autonómne,“ reaguje strana SaS. Funkcia primátora Bratislavy je podľa nich náročná a vyžaduje si dostatok duševných i fyzických síl, vrátane manažérskych schopností. Ako dnes Kňažko pripomenul, pred komunálnymi voľbami chce viesť transparentnú a nízkorozpočtovú predvolebnú kampaň. Založiť si plánuje transparentný účet, kampaň plánuje zaplatiť z vlastných zdrojov a dobrovoľných príspevkov.

Na politickej scéne je už roky

Ako v piatok Kňažko pripomenul, pred komunálnymi voľbami chce viesť transparentnú a nízkorozpočtovú predvolebnú kampaň. Založiť si plánuje transparentný účet, kampaň plánuje zaplatiť z vlastných zdrojov a dobrovoľných príspevkov.

Meno Milana Kňažka sa v súvislosti s jesennými komunálnymi voľbami skloňuje už od skončenia marcových prezidentských volieb. V nich sa Kňažko uchádzal o post hlavy štátu, v prvom kole však skončil štvrtý. Najväčšiu podporu získal v bratislavskom obvode, kde v prvom kole prezidentských volieb porazil aj zvoleného prezidenta Andreja Kisku.

Kňažko sa na politickej scéne objavuje dlhšie. Od júna 1990 do 28. augusta 1990 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR a v rokoch 1992-93 podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničných vecí SR. Od marca 1993 do októbra 1998 bol poslancom NR SR a v rokoch 1998-2002 ministrom kultúry SR. Po roku 2002 odišiel z politického života a vrátil sa k herectvu, účinkuje v televízii, vo filme i v divadle.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan PekárKatarína SvrčekováMilan Kňažko