Poslanci chcú na protest odísť z hlasovania o novele ústavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Kreslo určené pre prezidenta SR počas 14. schôdze Národnej rady SR. 14. február 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Časť poslancov sa nezúčastní na hlasovaní o novele ústavy, ktorú do parlamentu predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH. „Nemyslím si, že by opozičné strany mali robiť štafáž spolupráci Smeru a KDH,“ povedal pre agentúru SITA poslanec SDKÚ-DS Martin Fedor.

S ochranou manželstva v ústave Fedor problém nemá, nesúhlasí však so zmenami v justícii, ktoré podľa jeho slov súdnictvu nepomôžu, ale skôr mu pohoršia. Fedor sa preto na hlasovaní o novele ústavy nezúčastní. Na protest proti účelovej dohode Smeru-SD a KDH pred hlasovaním o novele ústavy z rokovacej sály pravdepodobne odíde aj časť poslaneckého klubu OĽaNO.

Časť obyčajných novelu nepodporí

Pre agentúru SITA to pripustil predseda klubu obyčajných Richard Vašečka. Osobne asi za novelu ústavy zahlasuje, aj keď spojenie ochrany manželstva so zmenami v justícii do jednej právnej normy považuje za násilné, o témach by sa podľa neho malo hlasovať i rokovať oddelene.

Aj podľa toho, aké pozmeňujúce návrh nakoniec parlament schváli, časť obyčajných podľa Vašečku asi za novelu zahlasuje, časť ju nepodporí. „Je to účelová hra na dosiahnutie ovládnutia justície a vyrobenie kladiva na sudcov, ktorí by to mohli myslieť dobre s očistou justície,“ povedal poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič, ktorý pred hlasovaním o ústave odíde zo sály. Aj on zdôrazňuje, že v novele sa spojili dve absolútne nesúvisiace normy.

Poslanecký klub Mostu-Híd podľa slov svojho predsedu Lászlóa Sólymosa novelu ústavy nepodporí. „Plošné previerky v navrhovanej podobe, ako aj tajné voľby súdnej rady v personálnych otázkach sú krokom späť a môžu poškodiť súdnictvo. Nevieme sa s tým stotožniť,“ vysvetlil Sólymos.

Priblíženie sa putinovskej byzancii

Návrh Smeru-SD a KDH odmietajú a v parlamente za neho nezahlasujú ani poslanci za SaS. Zadefinovaním manželstva do ústavy ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou sa Slovensko podľa poslanca liberálov Martina Poliačika kultúrne viac priblíži putinovskej byzancii ako vyspelému západu.

„Čo spôsobí definícia manželstva tak, ako je napísaná? Čo sa týka existujúcich manželstiev, nespôsobí nič. Efekt zákona bude nula, nebudeme mať menej týraných detí, menej týraných manželiek, menej rozvodov a vyššiu pôrodnosť. Ale ak v budúcnosti bude chcieť niekto riešiť iné zväzky ako manželské a zabezpečiť im právnu ochranu, som presvedčený, že taký návrh bude okamžite posunutý na ústavný súd, či to nie je v rozpore s ústavou,“ argumentoval.

Poliačik Smeru-SD a KDH vyčíta, že verejnosť vyčlenili z diskusie, keďže návrh neprešiel pripomienkovým konaním. Previerky spôsobilosti sudcov, ako ich nastavil Smer a KDH, zakladajú podľa neho riziko, že justícia príde o tých, ktorí chcú súdnictvo reformovať a nezbaví sa tých, ktorí ho ťahajú ku dnu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef ViskupičMartin FedorRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky