Štát nestopol ťažbu uránu na Slovensku, varujú aktivisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Urán košice
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Novelu geologického zákona, ktorá zakazuje ťažbu rádioaktívnych látok na území Slovenska, v utorok schválil parlament.

Výnimky zo zákazu majú byť možné len vtedy, ak ťažbu v referende schvália obyvatelia miest alebo obcí, v katastri ktorých sa ložiská rádioaktívnych látok nachádzajú.

Ťažiarske firmy teda budú musieť po ukončení geologického prieskumu požiadať dotknuté mestá a obce o vypísanie miestneho referenda o ťažbe. Iba v prípade pozitívneho výsledku môžu žiadať od banského úradu povolenie ťažiť, uvádza návrh ministerstva životného prostredia SR.

Referendum ošetruje obce, nie lokality

Štát ťažbu uránu na Slovensku nezakázal, len stanovil jej podmienky. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúra SITA poskytol Ladislav Rovinský zo základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v Košiciach. Občania Slovenska a obzvlášť Košíc podľa neho dlhodobo vyžadujú bezpodmienečný zákaz ťažby.

„Ťažbu môžu v referende odobriť obyvatelia obcí, ale nie celej lokality vystavenej nepriaznivým účinkom ťažby a spracovania rádioaktívnych nerastov,“ píše sa vo vyhlásení. „Referendom sa štát vyvliekol z povinnosti zachovávať ústavné práva občanov na zdravie a zdravé životné prostredie, o ktoré sa predkladateľ novely v dôvodovej správe opiera.“

Zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov musí byť podľa aktivistov záväzne vyjadrený aj v územných plánoch. Aktuálne je to podľa nich naliehavé pri územnom pláne v lokalite Jahodná pri Košiciach, ktorého schvaľovanie je zablokované Ministerstvom hospodárstva SR. Navyše je podľa nich možné chápať novelu geologického zákona aj ako nepriamu novelizáciu banského zákona a preto môže byť predmetom podania na Ústavný súd SR.

Prešiel aj Rašiho pozmeňujúci návrh

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Richarda Rašiho (Smer-SD), podľa ktorého o ťažbe uránu na území Košíc a Bratislavy rozhodnú obyvatelia v celomestskom referende, nebude teda stačiť referendum mestskej časti, ktorej sa má týkať prípadná ťažba.

Ťažba rádioaktívnych látok momentálne najviac rezonuje v prípade uránového ložiska v Jahodnej pri Košiciach. Od roku 2005 tam vykonávala prieskum spoločnosť Ludovika Energy, dcérska firma kanadskej spoločnosti European Uranium Resource. V apríli tohto roka sa však spoločnosť dohodla na akvizícii tohto projektu s austrálskou spoločnosťou Forte energy.

Prieskum rozhneval ľudí

Povolenie na prieskum lokality platí do apríla 2015. V Košiciach a okolitých obciach sa od začiatku prieskumu zdvihla proti projektu vlna nevôle, protestovali ochranárske organizácie aj občianske združenia.

Ministerstvo v návrhu argumentuje práve posilnením priamej demokracie pri spravovaní samosprávnych záležitostí obyvateľmi miest a obcí. Zároveň má vyriešiť spory o ťažbu uránu, ktoré podľa ministra životného prostredia Petra Žigu traumatizujú slovenskú spoločnosť.

Po podpísaní prezidentom by novela mala nadobudnúť účinnosť 15. júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ladislav Rovinský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky