Novela o manželstve leží v žalúdku mnohým organizáciám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Proti časti novely Ústavy SR z dielne Smeru a KDH o manželstve existujú viaceré negatívne stanoviská mimovládnych organizácií, ale aj európskych politických strán či poradných orgánov Vlády SR.

Agentúru SITA o tom informoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Návrh zmeny zavádza okrem iného do ústavy vety: „Manželstvo je jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.“

Ľudské práva by mohli byť vážne porušené

Na túto zmenu negatívne reagoval ako jeden z viacerých Výbor pre práva LGBTI osôb pôsobiaci v rámci Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Výbor vo svojom stanovisku podľa Macka uviedol, že jediným faktickým cieľom tejto úpravy je zamedziť párom rovnakého pohlavia prístup k inštitúcii manželstva a pravdepodobne aj k akejkoľvek inej právnej úprave ich vzťahov.

Ide tak o porušenie práva na rovnosť na základe menšinovej sexuálnej orientácie. K nemu sa pridal aj Výbor pre rodovú rovnosť, ktorý je taktiež súčasťou ľudskoprávnej rady.

„Upozorňujeme, že takáto právna úprava by mohla znamenať vážne ohrozenie ľudských práv žien, najmä tých, ktoré žijú alebo žili v partnerských zväzkoch nezaložených manželstvom, pretože by neumožnila zákonnú úpravu niektorých osobných a majetkových vzťahov vznikajúcich v týchto zväzkoch,“ píše sa v stanovisku výboru. Problém tiež vidí v riziku právnej neistoty, ktorému budú vystavené nezosobášené páry a všetky ostatné formy rodín, ktoré nespadajú do navrhovanej definície manželstva.

Znepokojená je aj slovenská Amnesty International

Organizácia Amnesty International Slovakia koncom mája uviedla, že zmena základného zákona krajiny sa riešila bez celospoločenskej diskusie a za neprítomnosti tých, ktorých sa to najviac týka. Ľudské práva sa tak stali vyjednávacím predmetom dvoch politických strán, čo môže viesť k zmene ústavy a teda aj k diskriminácii na základe sexuálnej orientácie.

Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

Ivan Hamráček, predseda Rady združenia ETHOS, ktoré sa zameriava na etiku, humanizmus a sekularizmus, pripomenul, že definíciu manželstva ako jedinečného zväzku neobsahuje ústava ani jedného členského štátu EÚ. Hlavná slovenská organizácia Iniciatíva Inakosť, ktorá sa venuje advokácii práv LGBTI ľudí preto položila predkladateľovi návrhu na zmenu ústavy a predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi 12. mája viaceré otázky.

Pýtala sa okrem iného na to, že keďže ústava ani jedného členského štátu EÚ neobsahuje definíciu „jedinečnosti“ manželstva, či bola spravená analýza súladu tohto ustanovenia s právom EÚ a najmä s antidiskriminačnými smernicami. Odpoveď na otázky však Inakosť nedostala.

V tejto súvislosti poslalo 29 mimovládnych organizácií a 78 osobností z oblasti ochrany ľudských práv, akademickej sféry a občianskeho aktivizmu do NR SR otvorený list. V ňom vyzvali poslancov parlamentu, aby odmietli navrhované zmeny Ústavy SR. „Navrhovaná právna úprava nijakým spôsobom nezvyšuje už existujúcu ústavnú ochranu manželstva, rodiny, rodičovstva a detí, ktoré sú navyše chránené medzinárodnými dohovormi a zmluvami o ľudských právach, ktoré majú prednosť pred našimi zákonmi. Pripomíname, že v súčasnosti sa tretina detí rodí mimo manželstva, pričom trend je stúpajúci,“ píše sa v liste.

Búria sa európske strany aj mimovládky

Proti novele ústavy sa postavili však aj európske politické strany či mimovládne organizácie. Predseda Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente, ktorej členmi sú aj poslanci za Smer-SD, v tlačovej správe uviedol, že sú veľmi znepokojení nedávnym vývojom v niekoľkých členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska, kde práva LGBTI ľudí čelia útokom.

„My, socialisti a demokrati v Európskom parlamente, potvrdzujeme náš nemenný záväzok inklúzie a rovnakých práv pre všetkých,“ uvádza sa v tlačovej správe. Podľa LGBTI skupiny pri Strane európskych socialistov, ktorej členom je tiež Smer-SD, nie sú ústavy určené na obmedzovanie práva občanov uzavrieť manželstvo. „Neexistuje potreba doplniť základný zákon štátu o takúto problematiku, naopak je to zneužitie ústavy a vytvorenie znepokojujúceho precedensu,“ uviedla skupina vo svojom stanovisku.

Slovensko sa týmto negatívnym smerom uberá aj podľa vyjadrenia mimovládnej organizácie ILGA-Europe, ktorá je európskou pobočkou medzinárodnej LGBTI organizácie. „Takéto legislatívne úpravy sú diskriminačné. Je zjavné, že ich nemotivuje skutočný záujem o ochranu rodiny, ale ich zámerom je v blízkej budúcnosti zabrániť uznaniu práv a ochrany zväzkov párov rovnakého pohlavia. Zatiaľ čo sa Európa vo veľkej miere uberá smerom k právnemu uznaniu a spoločenskej akceptácii LGBTI rodín, trend na Slovensku je skôr opačný a smeruje k obmedzeniam, reštrikciám a diskriminácii,“ vyjadrila obavy organizácia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International