Slovensko je pripravené poskytnúť Lešť pre cvičenia NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lešť
Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Slovenská republika je pripravená poskytnúť svoje výcvikové centrum Lešť na výcvik vojakov členských krajín NATO. Minister obrany SR Martin Glváč o tom v utorok informoval svojich rezortných kolegov na stretnutí ministrov obrany Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

„Naším príspevkom je aj letisko Sliač, ktoré je trvalo k dispozícii pre úlohy kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie, taktiež naša infraštruktúra, logistické a vzdelávacie kapacity ako aj ďalšie výcvikové zariadenia,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Minister Glváč dodal, že všetky ponuky budú vyhodnotené a aliancia prijme tie, ktoré budú v danej chvíli najpotrebnejšie. O stretnutí ministrov informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Ministri obrany v utorok rokovali aj s ukrajinským ministrom obrany Mychajlo Kovaľom. „Postoj všetkých krajín k dianiu na Ukrajine zostáva rovnaký, neuznávame násilné pripojenie Krymu k Rusku,“ povedal minister Glváč.

Predstavitelia rezortov obrany sa dnes venovali aj rozpočtom určeným na obranu. NATO naďalej apeluje na výdavky na obranu vo výške dvoch percent HDP, obranné výdavky Slovenska sa však pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP.

Zároveň NATO pripomína, že 20 percent z pridelených rozpočtov by malo ísť na modernizáciu a výzbroj. „My sa týmto smerom uberáme a za posledné dva roky sme objem financií na modernizáciu zdvojnásobili,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany. Potvrdil, že na stretnutí boli šéfovia rezortov obrany NATO informovaní aj o finančnej pomoci európskym krajinám zo strany Spojených štátov amerických. „Samozrejme nevieme zatiaľ podrobnosti, len dnes o tom informoval americký prezident vo Varšave,“ uviedol Glváč.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy