Slovensko má zmenenú ústavu, chráni manželstvo muža a ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ustava
Vojak čestnej stráže SR v kongresovej sále historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave počas slávnostného zasadnutia Národnej rady SR pri príležitosti 20. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky. Bratislava, 31. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Poslanci v stredu schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Právna norma, ktorú do národnej rady predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH, oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR.

REAKCIE POLITIKOV, LGBTI OSÔB a BISKUPOV sa dočítate v TÝCHTO ČLÁNKOCH

—>>>

Novela ústavy je podľa LGBTI odporný kšeft, biskupi ďakujú

KDH a Smer si podľa SaS zmenou ústavy sľúbili lásku

Novelu podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali, päť nehlasovalo. Za ústavnú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH, časť klubu OĽaNO, časť klubu SDKÚ-DS a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci Mosta-Híd a SaS, Ján Mičovský (OĽaNO) a časť nezaradených poslancov.

Šéf najvyššieho súdu nebude automaticky v súdnej rade

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky členom Súdnej rady SR. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) a predsedu národnej rady Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý schválila národná rada.

Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda.

Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada.

Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident

O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu.

Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.

„Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru,“

bude po novom v ústave.

Poslanci odmietli pozmeňujúci návrh Jána Mičovského (OĽaNO), ktorým chcel zrušiť amnestie udelené Vladimírom Mečiarom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaJán Mičovský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky