Robert Fico hodnotil Mikuláša Dzurindu, nešetril chválou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico dzurinda
Sprava: Premiér Robert Fico a exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. (archívne foto) Foto: SITA/CTK, Samuel Kubani

BRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje niekdajšieho dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu za schopného politika. Fico to spomenul vo svojom komentári k ohlásenému odchodu Dzurindu z jeho materskej SDKÚ-DS, ktorú opúšťa aj s bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom.

„Napriek tomu, že som politik z úplne iného tábora, ako je pán Dzurinda a máme na mnohé veci diametrálne iné názory, napriek tomuto všetkému sme schopní ako dvaja ľudia normálne komunikovať,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po dnešnom rokovaní vlády.

Rozhodnutie politikov premiér nechcel komentovať

Podľa Fica je v politike veľmi zriedkavé, že dvaja silní oponenti, ako bol on a Dzurinda, sú schopní podať si pri stretnutí ruky a normálne sa ľudsky porozprávať. „Preukázateľne minimálne v zahraničnej politike je tu súlad v základných názoroch na smerovanie Slovenskej republiky,“ dodal.

Premiér Fico poznamenal, že Dzurinda v čase svojho vládnutia mal často veľmi komplikované situácie. „Prijímal rozhodnutia, s ktorými som sa ja nikdy nestotožnil, ale ľudsky opakujem, že je to človek, ktorý profesionálne politiku vedel robiť – hodnotovo podľa jeho predstáv – ale určite ju vedel robiť,“ dodal.

Dianie v SDKÚ-DS, vnútorné pomery strany ani rozhodnutie Dzurindu a Mikloša nechce Fico komentovať. „To sú citlivé veci, to si musí strana vyriešiť sama,“ dodal. Premiér zdôraznil, že jeho vláda aj poslanecký klub strany Smer-SD sú maximálne stabilné. Je rád, že pri novelizácii ústavy sa dokonca pokúšajú o získanie ústavnej väčšiny.

Opozícia podľa Fica trpí chorobami

Na druhej strane podľa Fica bez ohľadu na to, či je pravica vo vláde alebo v opozícii, stále trpí tými istými chorobami. „Je to štiepenie politických strán, individuálne odchody poslancov z poslaneckých klubov, zánik poslaneckých klubov,“ vymenúval premiér s tým, že strana SaS už klub v parlamente nemá a v prípade odchodu Dzurindu a Mikloša zanikne aj klub SDKÚ-DS.

Ľavici by podľa neho viac vyhovovalo, keby aj pravica prešla nejakou formou integrácie. „Keby sa vytvorila jedna silná konzervatívna politická strana, ktorá by súperila o moc s ľavicou tak, ako je to tradičné v iných krajinách,“ dodal. Pravicové strany však podľa Fica namiesto zjednotenia neustále obťažujú verejnosť hádkami, konfliktami a štiepením.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš DzurindaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana