Fico si nevie predstaviť, že by u nás boli cudzí vojaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak nato
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico si nevie predstaviť prítomnosť cudzích vojsk na našom území. Nevie si predstaviť, že by na našom území boli cudzí vojaci na základniach.

„Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci,“ povedal Fico po stredajšom zasadnutí vlády. Dodal, že to hovorí sám za seba, pretože Slovensko nebolo o nič také požiadané.

Americký prezident Barack Obama požiadal v utorok Kongres o miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe. Podľa Fica bude dôležité poznať detaily Obamovho plánu.

Otázka vstupu akýchkoľvek vojakov na územie Slovenska je podľa Fica dvojstrannou záležitosťou medzi Slovenskom a krajinou, ktorá navrhuje takéto riešenie. „Slovensko už má svoje historické skúsenosti z účasťou cudzích vojakov, spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá,“ uviedol premiér.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Povedal, že ako členský štát NATO si chceme plniť záväzky, ktoré z členstva vyplývajú, hoci je to ťažké, najmä pokiaľ ide o financovanie. „Ale vieme spolupracovať napríklad v rámci tréningu a prípravy,“ dodal s tým, že výcvikové stredisko Lešť často využívajú aj vojaci z iných armád.

Barack Obama vojenskú iniciatívu USA oznámil počas návštevy Poľska, kde sa stretol s lídrami strednej a východnej Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaRobert Fico
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy