Prokuratúra zametá citlivé kauzy pod koberec, varuje Lipšic

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prokuratura
ilustračné foto Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) – Generálna prokuratúra podľa predsedu strany NOVA Daniela Lipšica pokračuje v doterajšej praxi a zametá pod koberec kauzy, ktoré majú citlivé politické pozadie.

Dokazuje to podľa Lipšica rozhodnutie generálnej prokuratúry, ktorá definitívne zastavila vyšetrovanie v kauze predaja emisií z čias prvej vlády Roberta Fica. Generálna prokuratúra podľa Lipšica zastavila vyšetrovanie preto, lebo nevedela určiť škodu.

V kauze emisie sa zrejme krátili dane

„Tá škoda je minimálne 47 miliónov eur. To je rozdiel ceny, za ktorú Slovensko emisné kvóty predalo sprostredkovateľskej firme Interblue Group, a ceny, za ktorú to Interblue Group následne posunulo Japonsku. To je zjavná, minimálna škoda,“ argumentuje Lipšic.

Líder NOVA tiež pripomína, že v spise sa nachádzajú výpovede svedkov z Maďarska, ktoré potvrdzujú, že predstavitelia Slovenska vedeli o tom, za aké ceny emisie predávalo Maďarsko. „To znamená, že bol preukázaný aj úmysel, že napriek tejto vedomosti emisné kvóty predávali ďalej za nižšiu cenu,“ dodal Lipšic.

Väčšina subjektov, ktoré si rozdelili zisk vo výške 47 miliónov eur, podľa neho podniká a pôsobí na Slovensku. Finančná správa však prednedávnom oznámila, že tieto príjmy na Slovensku zdanené neboli. Podľa Lipšica je tu vážne podozrenia z krátenia daní. „Moja otázka je, prečo sa v tejto veci vôbec nekoná?“ zdôrazňuje nezaradený poslanec.

Kauzy s politikmi ostávajú neriešené

Lipšicovi sa zdá, že generálna prokuratúra rieši prípady nižšej závažnosti, kauzy, v ktorých figurujú politici, zametá pod koberec. „Ten systém, kde sa politici a orgány činné v trestnom konaní chránia, akoby funguje ďalej,“ vysvetlil predseda NOVA.

Východisko vidí Lipšic v priamej voľbe generálneho prokurátora občanmi, čo v minulosti navrhoval a aj opätovne predloží do národnej rady. Generálneho prokurátora na päťročné funkčné obdobie by podľa Lipšica mohli voliť ľudia popri prezidentských voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Lipšic
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR