Šéf inštitútu rozvoja: Architekta Bratislavy treba posilniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hlavné námestie je opäť zelené, dlažbu vymenili za trávu
Pohľad na trávový koberec a stromy v kvetináčoch na Hlavnom námestí v Bratislave, ktoré sú súčasťou projektu Živé námestie. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Kompetencie hlavného architekta Bratislavy by sa mali posilniť. Povedal uplynulý týždeň riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun na tlačovej konferencii.

Upozornil na to, že okrem pozície hlavný architekt existujú aj funkcie zástupca riaditeľa magistrátu pre územný rozvoj, zástupca riaditeľa magistrátu pre dopravu a tiež hlavný dopravný inžinier.

Na magistráte sú duplicitné funkcie

„Bratislavský magistrát má niekoľko duplicitných funkcií v oblasti územného plánovania a dopravy,“ tvrdí Dragun s tým, že hlavný architekt, ako volený orgán Bratislavy, mal štyroch zamestnancov, hlavný dopravný inžinier troch zamestnancov a nevolení úradníci mali pod sebou celý odborný aparát magistrátu.

Podľa Draguna by nové bratislavské zastupiteľstvo malo posilniť kompetencie hlavného architekta tak, aby zodpovedal komplexne za územné plánovanie, rozvoj dopravy, životné prostredie a vodnú politiku hlavného mesta. Dragun zároveň dodal, že okrem kompetencií by mal hlavný architekt niesť aj spoluzodpovednosť za vydávanie záväzného stanoviska obce ku všetkým stavbám na území Bratislavy.

Referendum by mohlo byť aj o PKO

Riaditeľ inštitútu sa zároveň vyjadril aj k možnému referendu v Bratislave, o ktorom hovorila už mestská poslankyňa Katarína Augustinič (NOVA). Témami referenda by mohli byť napríklad ropovod v meste, vizuálny smog či areál PKO. Tém v referende by mohlo byť však aj viac a inštitút plánuje v prípade presadenia tejto myšlienky organizovať ankety aj diskusiu, v ktorých by sa mohli ľudia vyjadriť o želaných témach referenda.

Názor ľudí by mesto mohlo zisťovať na jeseň, pri komunálnych voľbách, s ktorými by referendum prípadne spojili. Podľa Draguna je v hlavnom meste veľa mlčiacich ľudí a referendum je dobrý nástroj, pomocou ktorého by sa mohli Bratislavčania vyjadriť k dôležitým témam.

„Výsledky referenda by novému zastupiteľstvu dali väčšiu legitimitu riešiť dôležité otázky. Referendum je totiž najlepší prieskum verejnej mienky,“ povedal Dragun, ktorý uprednostňuje, aby bolo spojené s komunálnymi voľbami. V takomto prípade by sa mohli ušetriť peniaze a zároveň by sa zvýšila účasť na voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína AugustiničMiroslav Dragun