Novela ústavy je podľa LGBTI odporný kšeft, biskupi ďakujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svadba manzelstvo
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Predseda vlády zablahoželal poslancom za schválenie novely ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Premiér poďakoval predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi za koordináciu pri tvorbe zákona.

Paška zdôraznil, že témy manželstva a justície sa „bytostne dotýkajú ľudí na Slovensku“, čo potvrdili aj viaceré prieskumy verejnej mienky.

„Naša snaha mala zmysel, hoci bola označovaná za tendenčnú a súčasť prezidentskej kampane,“ konštatoval Paška. Viac o ústavnej zmene sa dočítate

.

Prinášame vám REAKCIE LGBT osôb a biskupov na právnu normu z dielne Smeru-SD a opozičného KDH:

Schválenie novely ústavy je podľa LGBTI jeden z najodpornejších kšeftov

Schválenie novely ústavy z dielne KDH a Smeru-SD je podľa LGBTI aktivistky z Queer Leaders Forum Romany Schlesinger jeden z najodpornejších kšeftov v politike od vzniku samostatného Slovenska.

Ako ďalej povedala pre agentúru SITA, je presvedčená, že novelu ústavy podajú na Ústavný súd SR (ÚS SR) na preskúmanie. „Novela nie je ani sociálna, ani demokratická a ani kresťanská. Povedala by som, že je to jedna z najnesociálnejších, najnedemokratickejších a najnekresťanskejších vecí, ktorá sa mohla stať,“ poznamenala.

Novela ústavy bude mať podľa jej slov skôr negatívny ekonomický dopad, pretože aj menšina na základe sexuálnej orientácie má rovnaké povinnosti ako väčšina, čoho následkom môže byť odchod zo Slovenska inam, čo sa už aj deje. Ako dodala, je to ohavný kšeft zo strany KDH. „Schválenie je proti princípom Európskej únie a navyše sa to vymyká progresívnemu vývoju krajín EÚ ako aj západných krajín, ku ktorým sa chceme radiť,“ dodala Schlesinger.

Schválenie je mimoriadne smutnou správou o stave demokracie v našom štáte, ak sa poslanci snažia „chrániť“ rodinu pred domnelou hrozbou zo strany menšiny aj podľa výkonného riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol, robia to podľa neho tak, že de facto v najvyššom zákone štátu vyhlásia všetky rodiny nezaložené manželstvom za nehodné ochrany. „Iniciatíva Inakosť ďakuje všetkým, ktorí nám v posledných mesiacoch vyjadrili podporu a zaväzuje sa naďalej v spolupráci s partnerskými ľudskoprávnymi organizáciami presadzovať právne uznanie rodín založených pármi rovnakého pohlavia, ktorými sa ústava nezaoberá, i keď cesta k rovnosti bude na Slovensku dlhšia a ťažia, ako sme si mysleli,“ poznamenal. Ako dodal, s týmto programom sa budú uchádzať o podporu nás všetkých.

Duhovy gayovia
Foto: SITA/Michal Burza

KBS oceňuje novelu ústavy

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) oceňuje, že rodina našla oporu aj v ústavnom zákone. Ako povedal pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik, KBS vníma schválenie zákona ako veľmi dôležitý krok pre budúcnosť našej spoločnosti.

„KBS ďakuje všetkým poslancom, ktorí hlasovali za návrh na podporu rodiny,“ povedal Kováčik.

Ústava po novom definuje manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Kováčik
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky