Ficov výrok o vojakoch je zmätkom v hlave, reagovala NOVA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico

BRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Výrok predsedu vlády SR Roberta Fica, v ktorom prirovnal možnosť pôsobenia vojsk NATO na území Slovenska k okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968, považuje hnutie NOVA za nešťastný a možno z neho dedukovať úplný hodnotový zmätok v premiérovej hlave. Uviedol to vo svojom stanovisku šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Smutná vizitka predsedu vlády

„Jednak nedokáže rozlíšiť tak diametrálne odlišné vojenské aliancie ako bola Varšavská zmluva a NATO. Súčasne nevidí rozdiel medzi okupáciou štátu bez vedomia a súhlasu jeho predstaviteľov a snahou zabezpečiť bezpečnosť štátu s pomocou spojencov, na základe rozhodnutia žiadosti predstaviteľov štátu,“ uviedol Lipšic. Podľa NOVA je to smutná vizitka predsedu vlády, ktorá však znižuje dôveryhodnosť Slovenska v očiach jeho spojencov.

Hnutie NOVA tvrdí, že bezpečnostná situácia v Európe sa radikálne zmenila a Slovensko musí prijať nevyhnutné kroky, aby sa nestalo súčasťou oblasti nestability. „Predseda vlády však odmieta základňu NATO i zvyšovanie výdavkov na obranu a súčasne svojimi neuváženými výrokmi znižuje dôveryhodnosť štátu. Odmietame takéto hazardovanie s národno-štátnymi záujmami Slovenskej republiky,“ reagovalo hnutie NOVA na výroky premiéra Fica.

Premiérove slová hodnotil aj odborník

K slovám premiéra na adresu vojakov NATO sa vo štvrtok vyjadril aj Riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák, ktorý ich považuje za veľmi nešťastné a nesprávne.

Premiér Fico vyhlásil, že si nevie predstaviť, že by na našom území boli cudzí vojaci na základniach. „Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci,“ povedal v stredu po rokovaní vlády.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicRobert FicoRóbert Ondrejcsák
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyNOVA Nová väčšina