SDKÚ pobúrili Ficove reči o vojakoch, mal by sa ospravedlniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci nato
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) – Za nehoráznosť a urážku slovenských spojencov a obetí okupácie z roku 1968 označil poslanec za SDKÚ-SD Martin Fedor stredajšie vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý porovnal okupáciu Československa v roku 1968 vojskami Varšavskej zmluvy s prítomnosťou vojakov štátov NATO na Slovensku.

Fico by sa podľa poslanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ivana Štefanca mal za svoje výroky spojencom ospravedlniť.

Štefanca mrzí, že Fico sa správa ako agent ruských záujmov. Záujmom Slovenska a prioritou zahraničnej politiky by podľa Štefanca malo byť mať stabilného a bezpečného suseda na východnej hranici.

„Myslím si, že je namieste, aby sa za tieto škandalózne výroky, ktoré premiér zverejnil, ospravedlnil našim spojencom,“ konštatoval Štefanec. Na najbližšom výbore pre európske záležitosti bude žiadať účasť premiéra, Fico by podľa neho mal poslancom vysvetliť výroky, ktoré Štefanec považuje za neadekvátne a škandalózne.

„Máme tu situáciu, keď pán predseda vlády spochybňuje spojencov a tým zároveň aj základy našej bezpečnosti,“ povedal vo štvrtok novinárom Fedor. Fico tak podľa jeho slov píli pod Slovenskom konár jeho dôveryhodnosti. „To naozaj premiér považuje spojencov v NATO, ktorí sem mimochodom ani neplánujú prísť, za okupantov?“ pýtal sa exminister obrany.

Fedor Ficovi pripomenul, že keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Krym, bol ticho a bál sa vysloviť slovo agresia.

Fico v stredu vyhlásil, že si nevie predstaviť, že by na našom území boli cudzí vojaci na základniach. „Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci,“ povedal v stredu po rokovaní vlády.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin FedorRobert Fico
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy