Fica, Hrušovského a Freša vnímajú ľudia ako osobnosti strán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Freso fico
Zľava: Predseda Smeru Robert Fico a predseda SDKÚ Pavol Frešo. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Robert Fico, Pavol Hrušovský, Pavol Frešo, Béla Bugár či Richard Sulík sú vnímaní ako najvýraznejšie osobnosti v svojich stranách.

Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý robili od 26. mája do 2. júna na vzorke 1603 respondentov starších ako 18 rokov v celej republike.

V KDH nie je podľa ľudí najsilnejší Figeľ

V prieskume testovali aj vnímanie osobností parlamentných strán a strán, ktoré majú v národnej rade personálne zastúpenie. Ľudí sa pýtali, ktorých politikov vnímajú ako najvýraznejšie osobnosti v danej strane, pričom respondenti mohli uviesť viac mien.

Za najvýraznejšiu osobnosť KDH považujú respondenti bývalého predsedu hnutia Pavla Hrušovského, ktorého označilo v prieskume 34,2 percenta ľudí. Nasledoval ho šéf hnutia Ján Figeľ (30,2 percenta), tretí bol Pavol Abrhan so ziskom 10,4 percenta.

Vo vládnej strane Smer-SD je podľa prieskumu najvýraznejšou osobnosťou premiér Robert Fico (73,4 percenta), minister vnútra Robert Kaliňák obsadil druhú priečku, keď ho označilo 32,9 percenta opýtaných. Šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka považuje za výraznú osobnosť strany 11,9 percenta.

Dzurinda sa umiestnil za Frešom

V strane SDKÚ-DS je najvýraznejšie vnímaný jej predseda Pavol Frešo (27 percent). Nasledujú Mikuláš Dzurinda (20,5 percenta) a Ivan Mikloš (8,2 percenta). Prieskum sa robil ešte pred oznámením Dzurindu a Mikloša, že v strane končia. Lídra Mosta-Híd Bélu Bugára vníma ako výraznú osobnosť strany 77,1 percenta opýtaných.

Viac ako polovica respondentov označila za najvýraznejšiu osobnosť v strane Sloboda a Solidarita jej predsedu Richarda Sulíka. V hnutí NOVA je takou osobnosťou podľa prieskumu poslanec Daniel Lipšic (52,1 percenta). Približne rovnaké percentá nameral prieskum aj lídrovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi a zakladateľovi strany Sieť Radoslavovi Procházkovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicIvan MiklošJán FigeľMikuláš DzurindaPavol AbrhanPavol FrešoPavol HrušovskýRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák