Lipšicova NOVA chce hlavu riaditeľa univerzitnej nemocnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest proti platenému parkovaniu
Signatári petície proti už spoplatnenému parkovaniu zorganizovali protest pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Bratislava, 4. december 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Hnutie NOVA žiada, aby riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslava Bdžocha odvolali z funkcie. Povedal to na piatkovej tlačovej besede predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic, podľa ktorého riaditeľ uprednostňuje súkromný záujem pred verejným.

Lipšic tak reagoval na to, že sa vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava odvolalo proti predbežnému opatreniu súdu, ktorý v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou v bratislavskej Petržalke, aby nevyberal parkovné na 66 parkovacích miestach.

Riaditeľ podľa Lipšica uprednostňuje biznis pred pacientmi

„Považujeme to za nemorálne, neudržateľné a nespravodlivé. Riaditeľ, ktorý uprednostňuje záujem súkromnej firmy pred pacientom, by mal byť odvolaný,“ povedal Lipšic s tým, že vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby súčasného riaditeľa odvolala s okamžitou platnosťou. Ako dodal, je to tak ľahko preukázateľná kauza, že ak zotrvá vo funkcii riaditeľa, tak je zrejmé, že ide vláde a ministerstvu zdravotníctva predovšetkým o biznis.

Podľa hnutia sú poplatky za parkovanie pred slovenskými nemocnicami také, že až 80 percent výnosu končí v rukách súkromných spoločností. Bratislavská poslankyňa Katarína Augustinič tvrdí, že problém je vypuklý najmä v Bratislave.

„Zisky plynú do súkromných rúk. Zmluvu podpísalo síce bývalé vedenie. Jediné, čo však súčasné vedenie dokázalo, je právny posudok za 22-tisíc eur, ktorý hovorí, že zmluva je nevypovedateľná,“ povedala Augustinič s tým, že UNB odvolaním voči predbežnému opatreniu súdu preukázala, že nemá záujem hájiť občanov a sleduje záujmy súkromnej spoločnosti. Hnutie NOVA zároveň považuje rozhodnutie v Bratislave za kľúčové, lebo môže napovedať, ako dopadnú podobné spory v iných častiach Slovenska.

Obrazom: Pred nemocnicou v Bratislave sa protestovalo

Nemocnica odkazuje na Uhliarika

Vedenie nemocnice považuje vyjadrenia Daniela Lipšica za absurdné. „Do súčasnej situácie, kedy nemocnica čelí žalobe mesta, sa nemocnica a jej pacienti dostali koncesnou zmluvou, ktorú podpísal bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha so súhlasom vtedajšieho Lipšicovho straníckeho a vládneho kolegu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika,“ informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská s tým, že súčasnému vedeniu nemocnice ide o ochranu záujmov nemocnice a pacientov a preto vyše dvoch rokov hľadá riešenie, ako vypovedať zdedenú zmluvu bez sankcií.

„Univerzitná nemocnica čelí žalobe mesta, najatie externých právnikov na tento spor bolo nevyhnutné v záujme využitia všetkých možností ochrániť nemocnicu pred vysokým odškodným,“ dodala Stano Maťašovská.

Nemocnica sa odvolala proti opatreniu súdu

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) sa odvolala proti predbežnému opatreniu súdu, ktorý v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou v Petržalke, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská, nemocnica podala odvolanie preto, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým, materiálno-právnym stavom.

„Súd posudzoval vlastnícky vzťah k stavbe podlažného parkovacieho domu so 133 miestami odlišne ako k stavbe pozemnej parkovacej plochy so 66 miestami. Vedenie UNB je presvedčené, že sa obe plochy mali posudzovať právne rovnako a preto sa odvolalo. Týmto krokom Univerzitná nemocnica chráni majetok štátu, ktorý spravuje,“ informovala Maťašovská s tým, že tento postup nič nemení na tom, že súčasné vedenie nemocnice sa nikdy nestotožnilo s koncesnou zmluvou a spôsobom jej vzniku.

Ak nedodržia zmluvu, má hroziť finančná škoda

Podľa hovorkyne nemocnici stále hrozí z koncesnej zmluvy riziko finančnej škody 1,5 milióna eur v prípade jej neplnenia bez právne relevantného dôvodu. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik požiadal súd o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov pred nemocnicou v Petržalke s tým, že spoplatnenie parkovania je v rozpore s verejným záujmom a dobrými mravmi.

Po predbežnom opatrení súkromná spoločnosť, ktorá si prenajala parkoviská pred nemocnicami v bratislavskej Petržalke aj Ružinove, pozastavila vyberanie parkovného na 66 parkovacích miestach pred petržalskou nemocnicou. Pred nemocnicou na Antolskej bolo od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnených 199 parkovacích miest. Spoplatnených teda zostalo 133 miest. Počet bezplatných parkovacích miest sa predbežným opatrením zvýšil z 54 na 120.

Parkovisko spoplatnili začiatkom decembra aj pred nemocnicou v Ružinove.

S vyberaním parkovného pred nemocnicami sa neskoncuje

S vyberaním parkovného pred nemocnicami sa neskoncuje. Vládny Smer-SD v piatok v parlamente nepodporil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou chceli opoziční poslanci József Nagy (Most-Híd), Viliam Novotný (SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO) a nezaradený Martin Chren skoncovať s vyberaním parkovného pri nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach.

„Ide nám o to, aby bolo parkovanie pri nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach zadarmo. Zákon bude garantovať, že parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obce pri zdravotníckych zariadeniach budú pre pacientov a zdravotníckych pracovníkov bezplatné,“ vysvetlil Nagy. Ľudia sú podľa jeho slov právom nahnevaní, že pri návšteve lekára či chorého príbuzného musia platiť za parkovanie.

Chren spojenie viacerých opozičných poslancov za zákon chápe ako príklad vypočutia verejnosti zákonodarcami, ktorí reagujú na potreby občanov. Vládny Smer-SD podľa neho oklamal ľudí, keďže na Slovensku sa ľudia po šiestich rokoch vlády Smeru-SD nemajú lepšie. Novotný vysvetlil, že novela do zákona o starostlivosti stanoví, že poplatok za parkovanie pred nemocnicou na parkovisku vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obce bude nula eur.

Škripek upozornil, že ľudia opäť cítia nespravodlivosť a poslanci sa preto snažia nepriaznivý stav zmeniť. Smer-SD by podľa neho mal vyjsť v ústrety občanom a novelu podporiť. Novotný dodal, že petíciu proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami podpísali tisícky ľudí. „Nerobíme nič iné, len to, čo si ľudia myslia a čo ľudia chcú,“ povedal. Platené parkoviská pred nemocnicami označil za tunel voči pacientom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Branislav ŠkripekDaniel LipšicJózsef NagyKatarína AugustiničMartin ChrenMilan FtáčnikPetra Stano MaťašovskáViliam Novotný
Firmy a inštitúcie UNB Univerzitná nemocnica Bratislava