Obrazom: Do Afganistanu odišli desiatky slovenských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 7. júna (WEBNOVINY) – V žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia v piatok vyprevadili do Afganistanu ďalších 40 elitných vojakov. Ide o druhú rotáciu, ktorá bude v rámci operácie ISAF polroka pôsobiť v Poradenskej skupine pre špeciálne operácie (SOAG) a v spolupráci s americkými partnermi sa budú podieľať na rozvoji afganských síl pre špeciálne operácie.

Obrazom: Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov

Pomoc pre Afgancov

„SOAG je zameraná práve na poradenskú činnosť v prospech veliteľstva afganských špeciálnych síl a jeho podriadených jednotiek. Pôsobnosť SOAG je účinná od taktickej úrovne až po úroveň strategickú. Zatiaľ čo hlavnou náplňou práce štábu SOAG je úzka spolupráca s veliteľstvom afganských špeciálnych síl, teda pomoc pri dennej agende a plánovaní operácií, príslušníci slovenskej skupiny pre špeciálne operácie pomáhajú s rozvojom spôsobilostí inštruktorov v School of Excellence a vo formácii mobilného tímu aj v operačných jednotkách – kandakoch,“ uviedol hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

Ide o piatu rotáciu nasadenia vojakov 5. pluku špeciálneho určenia v Afganistane, pričom prvé tri polročné rotácie pôsobili v Skupine špeciálneho určenia (SOTU), štvrtá a aktuálna piata posilnili Poradenskú skupinu pre špeciálne operácie (SOAG).

Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Foto: SITA/Milo Fabian

Za úspechy Slovákov hovoria aj čísla

„V Afganistane sa z 5. pluku vystriedala viac ako stovka vojakov. Počas prvých troch rotácií SOTU vycvičili takmer dvesto príslušníkov afganských zásahových tímov, ktoré sú teraz schopné plniť úlohy afganských bezpečnostných špeciálnych policajných síl. Činnosť jednotky SOTU bola v konečnom dôsledku výrazným príspevkom pre takzvanú tranzíciu, čiže výcvik afganskej národnej armády a bezpečnostných síl pre postupné odovzdávania moci v krajine,“ povedal Pažický.

Elitní vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia podľa Pažického vykonali v Afganistane viac ako 100 operácií, zadržali približne 50 hľadaných osôb a odobrali biometrické údaje takmer 400 podozrivým osobám.

„Zaistili do sto kilogramov drog vrátane marihuany a ópia, zaistili tony podomácky vyrobených výbušnín, množstvo ručných zbraní, granátov a súčiastok potrebných pre výrobu improvizovaného výbušného zariadenia a poskytli afganským inštitúciám dôkazy, na základe ktorých bola vydaná desiatka afganských zatykačov,“ dodal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Foto: SITA/Milo Fabian

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky