Autobus plný detí zišiel z diaľnice, nehoda má štyri obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pri Piešťanoch havaroval autobus plný detí
Havarovaný autobus so študentami športového gymnázia v Trnave. Tragédia sa stala na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Veľké Kostolany, 6. jún 2014. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Štyri študentky prišli o život v piatok popoludní pri dopravnej nehode autobusu na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy.

Riaditeľ Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave Jozef Jančovič agentúre SITA potvrdil, že v havarovanom autobuse sa viezli študenti jeho školy. Vracali sa z exkurzie na Oravu, ktorú mali v rámci slovenského jazyka. On sám okamžite odišiel zo seminára v Tatrách a pre tragickú udalosť sa vracia naspäť do Trnavy.

Obrazom: Pri Piešťanoch havaroval autobus plný detí

Podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej vodič autobusu, v ktorom sa viezlo 29 študentov a dve učiteľky, z nezistených príčin zišiel z cesty.

Žiaci sú v troch nemocniciach

Vo fakultnej nemocnici v Trnave po tragickej nehode autobusu hospitalizovali podľa informácií riaditeľa nemocnice Martina Tabačeka 17 študentov a dve učiteľky. Traja z nich sú vo vážnejšom, ale stabilizovanom stave. Príbuzní hospitalizovaných majú k dispozícii psychologickú pomoc z Modrého anjela.

Šesť detí s ľahkými zraneniami skončilo po nehode v piešťanskej nemocnici, dve z nich si lekári ešte nechávajú na pozorovaní. Dvoch študentov z havarovaného autobusu previezli so zlomeninami, tržnými ranami a otrasom mozgu do bratislavskej detskej fakultnej nemocnice. Obe deti sú pri vedomí a komunikujú, informovala v TA3 ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Autobus sa zrejme prevrátil na svahu

Ako uviedla ministerka Zvolenská, na mieste tragickej nehody zasahovali tri rýchle lekárske služby, tri rýchle záchranné služby so záchranármi a dva vrtuľníky.

Na mieste nehody bol i minister vnútra SR Robert Kaliňák. Ako uviedol, podľa prvých svedeckých výpovedí sa autobus nezrazil s iným vozidlom. Ako dodal, autobus zišiel z cesty. „Podľa stôp, ktoré autobus zanechal na svahu, tak pravdepodobne sa vodič snažil dostať naspäť na cestu a na tom pomerne prudkom svahu sa prevrátil,“ priblížil Kaliňák možný scenár nehody. Prvotná obhliadka autobusu neukázala technickú poruchu, ďalej to budú vyšetrovať. Kaliňák nevylúčil ani mikrospánok vodiča autobusu.

Premiér SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám študentov, ktorí zahynuli. Nad touto tragédiou premiér vyjadruje hlbokú ľútosť a dúfa v rýchle zotavenie zranených žiakov. Ako agentúru SITA informovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová, premiér zároveň požiadal ministra vnútra o čo najrýchlejšie vyšetrenie príčin tejto nehody.

Slovensko možno prišlo o talenty

Úprimnú sústrasť rodinám študentov, ktorí v piatok zahynuli pri tragickej nehode autobusu na diaľnici D1, vyjadruje aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Podľa jeho slov táto tragédia zasiahne nielen najbližšie rodiny, kamarátov a známych, ale každého, kto cíti obrovskú hĺbku bolesti nad vyhasnutím mladých životov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Podľa ministra Dušana Čaploviča je bolesť o to ťažšia, že tragicky vyhasla sviečka života tých, ktorí mali mať pred sebou celý život. „Možno Slovensko dnes prišlo o športové talenty a budúcu pýchu v športe, vede, či výskume. Určite však rodičia prišli o to najcennejšie – kus svojho ja a rovesníci o svojich kamarátov. Je to v každom prípade obrovský smútok a bolesť pozostalých, ktorým chcem touto cestou vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť,“ uvádza minister Dušan Čaplovič.

Za mimoriadnu tragédiu označil piatkovú nehodu aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš počas návštevy Fakultnej nemocnice v Trnave. Vedeniu a personálu nemocnice poďakoval za pohotovú reakciu na nehodu, po ktorej bolo uvedených do pohotovosti asi šesťdesiat jej zamestnancov.

Trnavský samosprávny kraj je zriaďovateľom športového gymnázia, ktoré v piatok prišlo o štyroch svojich študentov. Pred školou horia sviečky a na radnici vyvesili čiernu zástavu. ,,Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, korí stratili najbližších. Samozrejme, v každom prípade sme pripravení pomáhať,“ dodal Mikuš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičMichal KaliňákRobert FicoRobert KaliňákTibor MikušZuzana Zvolenská