Nešťastie v Tatrách, sprievodkyňa neprežila pád zo štítu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtulnik zachranari nehoda
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Sprievodkyňa poľských turistov sa v sobotu v masíve Čierneho štítu vo Vysokých Tatrách pošmykla na snehovom poli vo výške približne 2 200 metrov nad morom a spadla do Veľkej Zmrzlej doliny. Po 150-metrovom páde utrpela smrteľné zranenia. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

Traja poľskí turisti žiadali následne o pomoc Horskú záchrannú službu. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu vzala na palubu vrtuľníka z heliportu v Starom Smokovci jedného záchranára Horskej záchrannej služby a po prílete do oblasti záchranára a lekára vysadili v miestach, kde lokalizovali stopy pádu.

Šesťdesiatjedenročnú ženu našli zakliesnenú pod snehom v skalnej okrajovej trhline. Vrtuľník sa medzitým vrátil po ďalšieho záchranára, ktorého v masíve vysadili s potrebným materiálom. Telo poľskej sprievodkyne naložili do vrtuľníka a previezli k Chate na Zelenom plese.

Príslušníci Horskej záchrannej služby telo odovzdali súdnemu lekárovi a príslušníkom policajného zboru. Podľa dostupných informácií ani jeden z členov skupiny vrátane sprievodkyne nemal základné horolezecké vybavenie a vzdelanie na výkon vodcovskej činnosti, čo je v rozpore so zákonom. Napriek tomu skupinka volajúcich zišla samostatne do doliny k Chate pri Zelenom plese.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba