Kresťania slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez frantisek holubica
Holubica je symbolom Ducha Svätého. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. júna (WEBNOVINY) – Kresťania v nedeľu slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého. Pre svätodušné sviatky sa používajú aj názvy Letnice, Turíce či na východe Rusadlá. V gréčtine sa nazývajú Pentecoste (pretože Duch Svätý bol zoslaný z nebies na päťdesiaty deň po zmŕtvychvstaní Ježiša Krista).

Svätodušné sviatky majú svojou zvesťou rovnakú dôležitosť pre spásu človeka ako sviatky narodenia, ukrižovania, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Tieto cirkevné slávnosti nám približujú udalosť, ktorou vrcholí spasiteľné dielo Ježiša Krista, počnúc jeho narodením, cez smrť a zmŕtvychvstanie, až po jeho návrat do neba a zaujatie miesta po pravici Boha Otca. Odtiaľ, plnosťou svojej moci na nebi aj na Zemi, Ježiš zosiela na apoštolov Ducha Svätého, aby ich usmernil, ako majú svedectvo o Spasiteľovi sveta Ježišovi Kristovi šíriť všetkým národom, ako majú zvestovať, že on, Ježiš, prišiel obnoviť svet. „A ten, ktorý sedel na tróne, povedal: Ajhľa, všetko tvorím nové.“ (Zj 21, 5). A odvtedy Duch Svätý skrze slovo Božie pôsobí stále.

Bola to svetodejinná udalosť, lebo vtedy v Jeruzaleme pod pôsobením Ducha Svätého prijalo vieru v Ježiša Krista približne tritisíc ľudí. Ani tu nechýbali znamenia o prítomnosti Ducha Svätého (prudký vietor, zvuk z neba a ohnivé jazyky na hlavách apoštolov: Sk 2, 1 – 3). Tu sa začali písať i dejiny kresťanskej (Kristovej) cirkvi, nakoľko došlo k veľkému zvratu. V Skutkoch apoštolov sa opisuje, ako sa v deň Letníc (vo sviatok, na ktorý sa do Jeruzalema schádzalo mnoho Židov z okolitých krajín) stal div, ktorý spôsobil Duch Svätý: kázni apoštola Petra o Spasiteľovi Ježišovi Kristovi rozumeli aj všetci cudzinci. Zjednotili sa skrze vieru v Ježiša Krista, prijali Ducha Svätého a dali sa pokrstiť. Sviatok Svätej Trojice na ďalšiu nedeľu uzatvorí svätodušný kruh, a tým aj slávnostnú časť cirkevného roka.

Veriaci sa nemajú báť vydávať svedectvo o Ježišovi

Evanjelickí biskupi dnes vyzvali veriacich, aby svedectvo života neabsentovalo v rodinách, v cirkvi i spoločnosti. Ako napísali v pastierskom liste Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, ktoré sa číta v nedeľu na službách Božích v evanjelických chrámoch, veriaci sa nemajú báť vydávať svedectvo o Ježišovi v dnešnej dobe. „Dajme príležitosť našim deťom, vnúčatám, kolegom v práci i ďalším spoluobčanom učiť sa Krista milovať a nasledovať,“ napísali biskupi v liste na sviatok Zoslania Ducha Svätého.

Posolstvo, ktoré sprítomňujú svätodušné sviatky podľa biskupov učí, že vznik cirkvi aj dianie v nej nie sú dielom človeka, ale dielom Ducha Svätého. „To nám dáva jasne najavo, že nie my spasíme svet, ale Pán Ježiš Kristus. My iba z Božej milosti ohlasujeme, kde je žriedlo spásy. To nech nás chráni pred duchovnou pýchou,“ napísali s tým, že varujú ľudí, ktorí sa cítia byť „spasiteľmi sveta“ a niet v nich pokory. Zároveň vyzvali k preukazovaniu lásky a úcty k cirkvi, lebo je Božím dielom, napriek niektorým zlyhaniam ľudí v nej.

Letnice nie sú podľa biskupov náhodným dianím, ale Božím plánom, ktorý sa plní napriek zdanlivo nevhodnej dobe a podmienkam. Upozornili, že Duch Svätý pôsobí tam, kde nachádza poslušnosť Pánovmu slovu. „Ježišovi učeníci po jeho vstúpení poslúchli Pánov príkaz, aby neodchádzali z Jeruzalema, ale aby očakávali zasľúbenie Otcovo. Ich spoločenstvo na Letnice nebolo náhodné, bolo dôsledkom tejto poslušnosti,“ pripomenuli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ježiš Kristus