Autobus smrti plný žiakov nešiel v čase nehody ani stovkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri Piešťanoch havaroval autobus plný detí
Havarovaný autobus so študentami športového gymnázia v Trnave. Tragédia sa stala na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Veľké Kostolany, 6. jún 2014. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Autobus, ktorý v piatok havaroval pri Piešťanoch a v ktorom zahynuli štyri študentky, predpísanú rýchlosť neprekročil.

Obrazom: Pri Piešťanoch tragicky havaroval autobus plný detí

„Autobus išiel v čase nehody rýchlosťou 97 km/h, v čase prevrátenia mal na tachometri 67 km/h,“ uviedol na tlačovej besede trnavský krajský policajný riaditeľ Štefan Čechovič. Dodal, že v autobuse bezpečnostné pásy boli, kto bol pripútaný, budú vyšetrovať.

Doterajšie vyšetrovanie technickú chybu autobusu predbežne vylúčilo. „Zatiaľ by sme to charakterizovali, že zlyhal ľudský faktor a akým spôsobom, to ukáže vyšetrovanie,“ povedal policajný šéf Tibor Gašpar.

Obrazom: Školu detí z tragickej nehody autobusu zahalili farby smútku

Vodiča obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia. V nedeľu ho zo zadržania prepustili. Alkohol mu nezistili a dodržal všetky predpísané prestávky.

Vypočuli aj očitých svedkov, medzi nimi šoféra, ktorého autobus krátko pred nehodou predbehol. Podľa Gašpara bude treba vykonať komplexné znalecké dokazovanie na technický stav, aj s rozobratím niektorých častí autobusu.

„Bude treba počkať na závery súdnych pitiev a ďalších posudkov na zranenia aj na zdravotný stav vodiča,“ dodal. Na mieste nehody zasahovalo 40 policajtov, bol tam aj okresný prokurátor.

Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval v piatok 6. júna popoludní na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Chronológia vybraných tragických nehôd autobusov:

7. mája 1998 – pri nehode autobusu, ktorý zišiel z vozovky a narazil do stromov medzi obcou Baňa a Stropkovom, utrpela 75-ročná cestujúca zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Vodič sa zranil ťažko.

25. januára 1999 – pri motoreste Dubky medzi miestnou časťou Košice – Šaca a osadou Dobogov sa čelne zrazili dva autobusy na linkách Areál VSŽ – Moldava nad Bodvou a Revúca – Košice s pokračovaním na Ukrajinu. Zomreli dvaja ľudia a ďalších 64 ľudí sa zranilo.

18. júna 2002 – vodič autobusu, v ktorom boli banskobystrickí školáci, zišiel s autobusom z cesty medzi Banskou Belou a Kozelníkom. V priekope sa autobus prevrátil. Vodič zahynul a desať detí bolo zranených.

3. januára 2003 – jedného mŕtveho a 15 zranených si vyžiadala tragická havária autobusu medzi Popradom a mestskou časťou Poprad – Kvetnica. Linkový autobus sa prevrátil v dôsledku silného nárazového vetra na zľadovatenej ceste a skončil v priekope mimo cesty.

3. augusta 2003 – jedenásť ľudí zahynulo pri nehode autobusu, ktorý viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Dvanásta obeť podľahla zraneniam dva týždne po nehode. Nehoda sa stala za obcou Úhorná, v ostrej ľavotočivej zákrute autobus zastal a nedal sa naštartovať. Šofér vystúpil a pokúšal sa niečo opraviť. Vtom sa vozidlo pohlo, začalo sa rútiť z kopca a prevrátilo sa.

19. augusta 2005 – jeden život a päť zranených si vyžiadala dopravná nehoda v Starej Ľubovni, pri ktorej sa zrazili autobus Karosa a nákladné vozidlo TATRA 815. O život prišla jedna z cestujúcich autobusu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Ľahšie i ťažšie zranenia utrpeli piati cestujúci.

7. novembra 2005 – štyroch mŕtvych a desať zranených si vyžiadala zrážka diaľkového autobusu s kamiónom, ktorá sa stala pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Ukrajinský kamión prešiel do protismeru a vošiel do jazdnej dráhy pravidelnej linky zo Štrbského Plesa. Pri zrážke kamión ľavou stranou zachytil ľavú stenu autobusu, pričom zozadu do autobusu narazilo aj osobné auto Škoda Fabia. Vodič autobusu a traja pasažieri na mieste zraneniam podľahli. Zranilo sa deväť ľudí v autobuse a spolujazdkyňa z osobného auta. Vodič kamióna neutrpel zranenie.

16. apríla 2007 – tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy v autobuse zomreli na mieste. Pri nehode utrpelo ťažké zranenia ďalších šesť osôb, 16 ľudí vrátane oboch šoférov bolo zranených ľahko.

2. septembra 2007 – pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Autobus sa zrútil do 15-metrovej rokliny, štyria cestujúci zomreli na mieste a vyše 30 ľudí bolo zranených. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra. Nehoda si vyžiadala tiež 12 ťažko zranených, ďalšie osoby v autobuse sa zranili stredne ťažko.

7. septembra 2008 – štrnásť slovenských občanov zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb – Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Autobus, ktorý viezol na dovolenku skupinu turistov z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice, pri veľkej rýchlosti zišiel z cesty a narazil do mostného piliera. V októbri a koncom novembra ešte zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena.

3. októbra 2008 – po tragickej nehode linkového autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi a jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína.

21. februára 2009 – pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších 44 bolo zranených, pričom štrnásti z nich utrpeli ťažkú ujmu na zdraví. Osobný vlak s dvoma vozňami na nechránenom priecestí autobus prevalcoval, predná časť vlaku zostala po nehode na autobuse.

18. mája 2014 – pri zrážke kamióna a linkového autobusu v obci Hrašné v okrese Myjava jeden človek zahynul, dvaja ľudia sa zranili ťažko a päť ľahko. Zomrel 51-ročný vodič autobusu z okresu Trenčín. Vodič kamióna neutrpel žiadne zranenie.

6. júna 2014 – Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky a zranilo sa ďalších 23 ľudí. Gymnazisti sa vracali z exkurzie na Orave. Autobus zišiel z cesty a na prudkom svahu sa prevrátil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tibor Gašpar