V horúčavách trpia aj zvieratá, takto im môžete pomôcť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Horucavy pes voda
lustračné foto Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Extrémne horúce počasie, ktoré v týchto dňoch zasiahlo Slovensko, môže spôsobiť vážne problémy nielen ľuďom, ale aj spoločenským a hospodárskym zvieratám.

Zvieratám pomôže v prípade veľkých horúčav hlavne voda a tieň. Ako agentúru SITA informovala predsedníčka organizácie Sloboda zvierat Pavla Dugovičová, práve absencia týchto dvoch faktorov môže mať nepriaznivé následky na ich život a zdravie.

Zvieratá by podľa Slobody zvierat mali mať neobmedzený prístup k čerstvej vode počas celého dňa i noci. Vo veľkých horúčavách je optimálne vodu vymieňať častejšie ako sme bežne zvyknutí, pretože sa rýchlo prehreje a navyše hrozí premnoženie baktérií.

Misku treba poriadne umývať

Misku je dobré raz denne riadne poumývať. V prípade dlhšieho pobytu na slnku bez tieňa hrozí zvieratám úpal. Prejavuje sa najčastejšie zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou zvieraťa.

Ak sa včas neposkytne prvá pomoc, môžu sa dostaviť kŕče a dokonca zástava srdca. Zviera je treba v tomto prípade rýchlo dostať do tieňa, na hlavu a hrudník mu priložiť vrecká s ľadom alebo studené obklady, aby sa organizmus čo najrýchlejšie ochladil. Následne ho treba odviezť k veterinárovi.

Nebezpečná je tiež, hlavne v prípade psov, aj hrozba kolapsu. Ten, podobne ako u ľudí môže nastať, keď sa rozhorúčený pes rozhodne ochladiť v studenej vode. Psom s kratšou srsťou hrozí tiež riziko spálenia sa. Pokiaľ vlastníte plemená bez srsti, je potrebné ich natierať ochranným krémom. U dlhosrstých plemien sa odporúča na leto srsť skrátiť.

Malé spoločenské zvieratá ako králiky, škrečky, morčatá a vtáčiky v klietkach by nemali majitelia nechávať na balkónoch a terasách.

Horúci asfalt môže popáliť labky

Psom aj mačkám hrozí tiež popálenie labiek, hlavne pri chôdzi po rozpálenom betóne. Veľmi nebezpečné je podľa Slobody zvierat nechávať domáce zvieratá zatvorené v aute na parkovisku.

Aj v prípade pootvoreného okna môže už v priebehu desiatich minút vnútorná teplota dosiahnuť aj 60 stupňov, čo je pre psi aj mačky život ohrozujúci stav. Zvýšenú pozornosť zvieratám v období horúčav by mali venovať aj hospodári. Zvieratá potrebujú tieň pod veľkým otvoreným prístreškom alebo pod stromami a musia mať celodenný prístup k vode. Ošípané majú extrémne citlivú pokožku, ak sú vonku, mali by mať možnosť bahenného kúpeľa, ktorý vytvorí na koži ochranný film.

Počas horúčav sú ohrozené najmä zvieratá s chorobami srdca, obézne a staré zvieratá. Vysoké teploty im sťažujú dýchanie a srdcovú činnosť. Preto je podľa Slobody zvierat v lete viac ako inokedy dôležité kŕmiť ich ľahšou letnou stravou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia