Horúce dni vplývajú na zdravie, skolabovali stovky Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kolaps, horucavy, teplo, leto, pocasie
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Takmer stovka ľudí denne skolabuje v horúčavách. Počas troch uplynulých dní, keď od soboty presiahli teploty 30 stupňov, skolabovalo 295 ľudí. V utorok mali záchranári pre horúčavy desiatky výjazdov, aj keď počet kolapsov v porovnaní s uplynulými dňami mierne klesol.

Záchranári v tento deň pomáhali 80 ľuďom, z nich bolo 39 žien, 33 mužov a osem detí. Polovicu z nich po prvotnom ošetrení previezli na ďalšie pozorovanie do nemocníc. Najviac kolapsov – 15 zaevidovali v Bratislavskom kraji, najmenej – tri v Trenčianskom. Od soboty je tak v štatistike 375 kolapsov.

„To, že ich počet klesá, by však nemalo znamenať, že počas horúčav môžeme prepínať svoje sily na slnku a nedodržiavať pitný režim,“ upozornil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

V štatistike dominujú ženy, záchranári pomáhali 172, skolabovalo aj 105 mužov a 18 detí, informoval hovorca záchranárov Boris Chmel. Až 188 ľudí po prvotnom ošetrení previezli na ďalšie pozorovanie do nemocníc. Najviac kolapsov zaevidovali v Žilinskom kraji – 56, najmenej v Trnavskom – 24.

Ľudia kolabujú pre rôzne príčiny

Príčin kolapsov je podľa Chmela viac. Medzi najčastejšie patrí nedodržiavanie pitného režimu, preceňovanie svojich síl či nadmerné vystavovanie sa slnku, pričom ľudia si nechránia hlavu.

Ak je to možné, priamemu slnku sa treba vyhnúť hlavne od 11:00 do 15:00. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla.

Telu hrozí tepelný šok

Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. „V žiadnom prípade nečakajte na pocit smädu,“ upozornil Chmel.

Vyhýbať sa treba alkoholu. Človeka, ktorý skolaboval, treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc.

Vlani skolabovalo v letných mesiacoch takmer 3800 ľudí, rekord za týždeň bol 960 kolapsov.

V centre Bratislavy pribudne cisterna s vodou

Hlavné mesto plánuje počas nadchádzajúcich tropických dní viaceré mimoriadne opatrenia. Magistrát spoločne s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) pristaví už dnes cisternu s pitnou vodou na Hlavné námestie. Tento krok má pomôcť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy, aby dodržiavali nevyhnutný pitný režim. Informoval o tom riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Na frekventované verejné miesto pristavia cisternu dopoludnia a bude tam do neskorých popoludňajších hodín. Počas víkendu bude cisterna slúžiť účastníkom celomestských kultúrnych či športových podujatí. Mimoriadne opatrenia bude samospráva spoločne s bratislavskými vodárňami robiť celé leto, a to hlavne počas dní, keď teploty vystúpia nad 30 stupňov Celzia. Ako doplnil hovorca BVS Zenon Mikle, cisterna bude pristavená na Hlavnom námestí 10. a 11. júna v čase od 11:00 do 17:00.

Návštevníci mesta sa zároveň môžu napiť a osviežiť v pitných fontánach. Dve sú na Hviezdoslavovom námestí, jedna na Hlavnom a Župnom námestí, Námestí SNP a na Panskej ulici. Po ôsmich rokoch sprevádzkovali fontánky u Červeného raka na Michalskej ulici. Možnosť osviežiť sa majú Bratislavčania aj pri 41 verejných fontánach, pričom voda v nich je chemicky upravená a preto nie je pitná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Andrassy