Najvyšší súd kritizuje zmenu ústavy, spomína policajný štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ustava
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky ostro protestuje proti novele ústavy, ktorú poslanci parlamentu schválili minulý týždeň. Sudcovia najvyššieho súdu poukazujú na to, že zmenu ústavy prijali bez predchádzajúceho pripomienkového konania a rozpravy v odbornej verejnosti.

Ústavný zákon Slovenskej republiky vo vzťahu k súdnej moci uzákonil možnosť ukončiť výkon funkcie sudcu aj iným spôsobom, ako na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu. Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú súladné s medzinárodnými štandardmi, najmä s odporúčaním CM/Rec(2010)12 Výboru ministrov Rady Európy členským štátom o nezávislosti, efektívnosti a zodpovednosti sudcov, prijatým 17. novembra 2010,“ uvádza sa v uznesení pléna najvyššieho súdu prijatom na dnešnom zasadnutí.

REAKCIE POLITIKOV, LGBTI OSÔB a BISKUPOV sa dočítate v TÝCHTO ČLÁNKOCH

—>>>

Novela ústavy je podľa LGBTI odporný kšeft, biskupi ďakujú

KDH a Smer si podľa SaS zmenou ústavy sľúbili lásku

Protiústavný postup výkonnej moci

Zmenami, ako sú napríklad bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov, sa podľa uznesenia vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu EÚ bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej.

Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek je protiústavný a retroaktívny a navyše likviduje nezávislosť súdnej moci, je to začiatok policajného štátu na Slovensku a znamená ohrozenie právneho štátu,“ píše sa ďalej v uznesení.

Obavy z tohto stavu podľa uznesenia vyslovila i Európska asociácia sudcov (EAJ), ktorej prezident zaslal slovenskému prezidentovi, premiérovi a ministrovi spravodlivosti listy obsahujúce znepokojenie nad pripravovanými zmenami v justícii. Plénum najvyššieho súdu považuje prijatý ústavný zákon v časti týkajúcej sa justície za nesúladný s ústavnými princípmi právneho štátu a porušujúci základné európske štandardy na nezávislosť súdov a súdnictva ako celku. Plénum súdu vyzýva Národnú radu Slovenskej republiky, aby aktívne konala a prinavrátila do Ústavy Slovenskej republiky demokratické zásady trojdelenia štátnej moci.

Posledné slovo bude mať prezident

V novele ústavy poslanci minulý týždeň schválili plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát.

O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.

Viac o ústavnej zmene sa dočítate V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR