Materské školy ostávajú otvorené aj cez leto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti sa vo štvrtok neučia
Mimoriadny školský klub pre deti, ktorých rodičia v deň štrajku pedagogických zamestnancov nemajú možnosť zabezpečiť pre svoje dieťa inú starostlivosť, otvorilo MČ Bratislava-Staré Mesto. Bratislava, 13. september 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Počas letných prázdnin majú školy svoje brány zatvorené, materské školy však fungujú v tzv. letnom režime. Organizáciu školského roka upravuje vyhláška o podrobnostiach o organizácii školského roka, ktorá sa na škôlky nevzťahuje. Materské školy tak nemôžu kopírovať školské prázdniny.

V priebehu školského roka však môžu pred jednotlivými prázdninami zisťovať predbežný záujem rodičov o dochádzku detí. „Dieťa ju môže napríklad počas letných prázdnin navštevovať len pol dňa alebo iba v niektoré dni v týždni,“ vysvetľuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Škôlky fungujú v júli či auguste v letnom režime. Znamená to, že sa ich prevádzka preruší nepretržite najmenej na tri týždne, aby očistili a vydezinfikovali priestory a hračky, zamestnanci si zároveň čerpajú dovolenku. Prerušenie alebo obmedzenie prevádzky má riaditeľka oznámiť rodičom aj zriaďovateľovi spravidla dva mesiace vopred.

V obciach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa, počas prerušenia prevádzky deti navštevujú niektorú z ďalších. „Takýmto spôsobom sa vychádza v ústrety rodičom, ktorí potrebujú umiestniť dieťa do inej materskej školy, keďže tá jeho je mimo prevádzky. Práve preto by zriaďovatelia mali informovať rodičov, prípadne by na webstránke mohli zverejniť informáciu o tom, v ktorom týždni je deťom k dispozícii konkrétna materská škola v obci či meste,“ dodáva Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák