Harabin vypísal voľbu kandidáta na sudcu Súdneho dvora EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spravodlivost_sud.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 12. júna (WEBNOVINY) – Súdna rada by mala na konci augusta voliť kandidáta na nového slovenského sudcu Súdneho dvora Európskej únie. Predseda súdnej rady Štefan Harabin voľbu vypísal na 28. augusta o 13:00. Oprávnení navrhovatelia môžu do 7. augusta posielať mená svojich kandidátov s potvrdeným súhlasom s nomináciou od kandidáta.

Od 7. októbra 2009 pôsobí ako sudca Súdneho dvora EÚ za Slovensko Daniel Šváby, jeho funkčné obdobie sa skončí v októbri 2015. Súdny dvor poskytuje výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských štátoch EÚ. Takisto rozhoduje právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Aj jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie sa môžu obrátiť na súd so žalobou, keď majú pocit, že inštitúcia EÚ porušila ich práva.

Súdny dvor EÚ sa skladá z 28 sudcov (každý z jedného štátu) a z deviatich generálnych advokátov. Menujú ich po vzájomnej dohode vlád členských štátov a po porade s výborom, ktorý je poverený poskytnutím stanoviska o vhodnosti kandidátov navrhnutých na výkon funkcií. Ich funkčné obdobie trvá šesť rokov, existuje možnosť opätovného vymenovania do tejto funkcie. Členovia Súdneho dvora EÚ sú vyberaní spomedzi osobností, ktoré zaručujú úplnú nezávislosť a vo svojich krajinách spĺňajú podmienky na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií alebo sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Harabin
Firmy a inštitúcie ECJ Európsky súdny dvor