V Tatrách uvoľnili ďalšie chodníky po veternej kalamite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatry sa zviechajú z víchrice, škody sú vyššie, než sa čakalo
Práce na odstránení následkov silného vetra na ceste medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom. Vysoké Tatry, 20. máj 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 14. júna (WEBNOVINY) – V Tatranskom národnom parku sú naďalej nepriechodné viaceré úseky ináč celoročne otvorených chodníkov. Tento týždeň Štátne lesy TANAP spriechodnili zeleno značený turistický chodník v úseku Štrbské Pleso – Popradské pleso cez Trigan. Na žlto značenom chodníku v úseku Starý Smokovec – Velická poľana chýbajú už len drobné úpravy a chodník bude v celom úseku bez problémov priechodný.

Pozor na sezónnu uzáveru

Priechodný je už aj modro značený turistický chodník v úseku Biely Váh – Jamské pleso – Kriváň. „Turistov však upozorňujeme, že až do 15. júna vrátane platí sezónna uzávera chodníkov vo vysokohorskom prostredí,“ informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP.

Z chodníkov, na ktoré sa nevzťahuje sezónna uzávera a sú otvorené celoročne, sú momentálne nepriechodné červeno značené chodníky Rázcestie pod Jaloveckou – Podbanské a Ždiar Tatra – Veľká Franková, modro značené chodníky Bobrovecká vápenica – sedlo Predúvratie, Ždiar Strednica – Magurské sedlo, Jezersko – Hrb, zeleno značené chodníky Štrbské Pleso – Biely Váh – Tri studničky, rázcestie na Tokarinách – Sivý vrch, Slodičovský vrch – Keheľ a žlto značené chodníky Štrbské Pleso – Vodopád Skok, Jalovec – Bobrovecká dolina – Zuberec, rázcestie pod Žiarskou – Baranec – Plačlivô a Magurka – Osturňa – Lapšanka.

Chodníky zavalili stromy

Približne do polovice letnej turistickej sezóny nebude v Západných Tatrách priechodný úsek červeno značeného turistického chodníka vedúceho od horárne pod Bielou skalou na Bielu skalu. S celoročnou uzáverou by mali turisti počítať aj na žlto značenom chodníku v úseku Zuberec – Pálenica.

Celoročne i sezónne otvorené značkované turistické chodníky vo viacerých lokalitách národného parku zavalili 15. mája popadané stromy, ktoré vyvrátil silný vietor. Štátne lesy TANAP i súkromní vlastníci začali s postupným odstraňovaním popadaných stromov z chodníkov krátko po kalamite. Vzhľadom na rozsah kalamity sa nie všetko podarí stihnúť do začiatku turistickej sezóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať